Han Yapı Tartışması



Han Yapı’nın inşa ettiği İsthanbul Evleri’nde yönetim kurulu ile evsahipleri arasında tartışma yaşanıyor. Evsahiplerinin iddiasına göre, 2006 yılının Mayıs ayında maketten satışların yapıldığı İsthanbul Evleri’nde birinci etapta yaşam bir yıl önce başlarken ikinci etapta halen konutlar teslim edilmedi. Konut sahiplerinin bir diğer eleştirisi de karşılarında Han Yapı’dan bir muhatap bulamamaları. 

‘Deprem dede’ olarak tanınan İstanbul Kandilli Rasathanesi eski müdürü Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara’nın İsthanbul Evleri’nden ev almak veya kiralamak isteyenlere konutların sağlamlığı hakkında proje alanında detaylı bilgi verdiği İsthanbul Evleri’nin hikayesi Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) eski başkanı  ve 2009 yerel seçimlerinde Ak Parti’nin Bakırköy Belediye Başkan adayı olan Oğuz Satıcı’nın başkanlığında 29 Ağustos 2005 yılında Han Yapı’nın kurulmasıyla başladı.

Han Yapı kurulduktan kısa bir süre sonra Beylikdüzü Namık Kemal Mahallesi, Esenyurt Kıraç yolu üzerinde 108 dönüm arsa üzerinde geliştirilen iki etaplık İsthanbul projesi satışa çıkarıldı. Projede birinci etapta 696 daire, ikinci etapta ise 388 daire olmak üzere 1.084 daire yapılacaktı. Mayıs 2006’da maket üzerinden yapılan satışlarda konutların en geç 30 ay içinde teslim edileceği, bir sorun olursa sürenin üç ay daha uzatılabileceği ve yine bu süre içinde de konutlar tamamlanmazsa konut sahiplerine aylık 500 TL kira dağıtılacağı belirtilerek sözleşme imzalandı.

‘Söz verilen kiralar verilmedi’

Ancak, konut sahiplerinin iddiasına göre, 30 aylık süre dolup da teslim tarihine gelindiğinde konutlar tamamlanamadı. Ardından, konutların tamamlanmaması halinde kira ödeneceği ifade edilen süreç olan üç ay da geçti, ancak konut sahiplerine söz verilen 500 TL’lik kira da ödenmedi. Ocak 2009 tarihinde  verilmeye başlanması gereken kiralar, 2009 yılının ortalarında ödenmeye başlarken,  Aralık 2009 tarihinde de kesildi.
Şirketle iletişime geçmek isteyen konut sahiplerinin muhatap bulamadığı da ifade edilenler arasında yer bulurken, diğer yandan teslim edilmeyen evler için aidat istendiği de iddialar arasında.

Han Yapı: 1.5 milyon TL tazminat ödedik

Han Yapı’dan yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi: “Birinci etapta 696, ikinci etapta 388 konut yapıldı. Birincisinde yaşam 2 yıl önce başladı. 2. etapta ise müteahhidimiz Turan Hazinedaroğlu’nun sıkıntıya düşmesi ve anahtar teslimi ihale ettiğimiz işini bitirememesinden kaynaklanan bir gecikme oldu. Müteahhidin sözleşmesinin fesh edilmesinin ardından şantiyeyi devralarak inşaatı en kısa sürede tamamlamaya çalıştık. Sözleşme gereği hak sahiplerine Şubat 2010 dahil olmak üzere yaklaşık 1 milyon 500 bin TL’lik gecikme tazminatı ödedik. Dairelerin yaklaşık 250 adedinin teslimi yapıldı. Kalanların teslimi bizim ve müşterilerimizin programlarına göre sürdürülüyor. Mayıs başı itibariyle sitede 30 civarında aile yaşamaya başladı.

Yönetim Kurulu ne diyor?

TİM eski Başkanı Oğuz Satıcı ve Orka Tekstil Başkanı Süleyman Orakçıoğlu’nun kurucu başkan olduğu Han Yapı’nın yönetiminde Türk iş dünyasının diğer ünlü isimleri de yer almıştı. Şirketin yönetimdeki Oğuz Satıcı, Mehmet Büyükekşi ve Hüseyin İşçi’nin evsahiplerinin eleştirilerine yönelik açıklaması ise şöyle oldu:

Oğuz Satıcı / TİM eski Başkanı Han Gayrimenkul Başkanı

İsthanbul evlerinin operasyonunu Han Yapı’nın kurucu ortaklarından olan Mehmet Büyükekşi yapıyor. Bildiğim kadarıyla sorun yok. Gecikme olduğu doğru ama, projenin çok büyük bir bölümü teslim edildi. Ama bu, inşaat şirketi olan Hazinedaroğlu’nun sıkıntısından kaynaklandı. Fakat, biz ev sahiplerine rayiç bedellerini de gecikmeden kaynaklanan kira bedellerini de ödedik. Bu projeyle kimsenin çivi çakmadığı bir bölgede büyük bir proje yaptık. Ve öncü olduk.

Mehmet Büyükekşi / TİM Başkanı Han Gayrimenkul Kurucu Ortağı

Benim bildiğim, evlerin hepsinin teslim edildiği. Ben, iki yıldan beri yönetimde yokum. Zaten, orada şahsi hissem de yoktu. Şirketimizin hissesi vardı. Şirketimizin hisselerini de Hüseyin İşçi temsil ediyor.

Hüseyin İşçi / Han Yapı Gayrimenkul Yönetim Kurulu Üyesi

Sorun yok. Şubat sonuna kadar kiraları ödedik. Şubat sonunda inşaat bitti. Ev alanları sırasıyla davet ettik. İkinci etaptaki 388 konutun yaklaşık 250’sinin teslimlerini gerçekleştirdik. Çimler hariç peyzajı bitirdik. Yalıtımla ilgili bir kaç noktada sorun vardı. Onları da bitiriyoruz. Sosyal tesisler bitmedi. Sosyal tesisleri de ay sonuna kadar bitireceğiz. Otopark çizgisi çekeceğiz. Ay sonuna kadar tamamını bitirmeye çalışıyoruz.