Hannover Messe'de Türkiye Rüzgarı



İlk kez 1947 yılında 2. Dünya Savaşı sonrasında Alman ekonomisini güçlendirmek üzere bir İngiliz generalin önderliğinde organize edilen Hannover Messe Sanayi Fuarı, bu yıl 'akıllı verimlilik' temasıyla düzenlendi. Deutsche Messe tarafından gerçekleştirilen ve 65 ülkeden yaklaşık 6 bin 500 firmanın ürünlerini sergilediği fuara ziyaretçiler büyük ilgi gösterdi. İTO tarafından 1992 yılından bu yana milli katılım gerçekleştirilen fuarda, 228 Türk firmasının yanı sıra yaklaşık 200 Alman firması da Türkiye'de ürettikleri ürünleri sergiliyor. Türkiye, 6 bin 700 metrekare alana yayılan stantlarıyla yabancılar içinde ikinci, katılımcı açısından da dördüncü sırada yer alıyor.
    
Makineciler 180 bin avroluk reklam verdi
    
Hannover Messe Sanayi Fuarı'nın Türkiye'nin makine sanayisindeki imajını yükselteceğini düşünen Makine Tanıtım Grubu da Hannover'de 'tıkır tıkır' temalı reklamlarıyla öne çıktı. Makine Tanıtım Grubu Başkanı Adnan Dalgakıran, gazetecilere yaptığı açıklamada, ''Fuar alanında ve şehrin çeşitli merkezlerinde Makine Tanıtım Grubu'nu ve Türk makine sektörünü tanıtıcı toplam 180 bin Avro'luk reklam verdik. 2011'de yurt dışında bu tür etkinlikler için 4-5 milyon dolarlık reklam yatırımı yapacağız'' dedi.
    
Fuar, 8 Nisan'da sona eriyor
    
8 Nisan'da sona erecek fuara katılan Türk firmalarından Mesan Kilit Genel Müdürü Rıdvan Mertöz, 60 ülkeye ihracat yaptıklarını, her yıl yeni bir pazarın ön plana çıktığını kaydetti. Bu yıl Amerika kıtasına gireceklerini belirten Mertöz, ''Siemens, General Electric, ABB ve Schneider ile çalışıyoruz. 22 milyon dolarlık ciromuzun 15 milyon dolarını ihracattan elde ediyoruz'' dedi. Hollanda merkezli Pakin GTA Türkiye Müdürü Özcan Öztürk de şirketin üretimini Türkiye'ye kaydırdığını, 2 yıl önce Dudullu'da kurdukları fabrikada yatırıma devam edeceklerini söyledi. Öztürk, ''5 yıl içerisinde Hollanda'daki üretimin büyük bir bölümünü Türkiye'ye aktarmayı planlıyoruz'' diye konuştu.



Çağlayan: Türk firmaları alan olarak ikinci, katılımcı olarak da dördüncü sıraya geldi
    
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Hannover'de Türkiye konulu '8. Aşağı Saksonya Dış Ticaret Kongresi'nde konuşma yaptı. Hannover'de bulunmaktan duyduğunu memnuniyeti dile getiren Çağlayan, Hannover'in kendisi için özel bir önemi olduğunu, ilk yurt dışı seyahatini Almanya'nın Hannover kentindeki fuara yaptığını söyledi. O tarihte fuara katılan firmaların kataloglarını toplayıp Türkiye'ye yolladığını anlatan Çağlayan, o günün şartlarında Türkiye'de olmayan ürünleri bu şekilde görme imkanı sağladığını ifade etti. O dönemler kendi kendisine 'neden benim ülkemin herhangi bir sanayicisi burada yok' diye hayıflandığını anlatan Çağlayan, bu yılki Hannover Fuarı'na 228 Türk firmasının katıldığını belirterek, ''Türk firmaları 1986 yılında Hannover Fuarı'nda hiç yer almazken, bugün alan olarak ikinci sıraya, katılımcı olarak da dördüncü sıraya gelmiştir. Ayrıca fuarda bir çok Alman firması da Türk firmalarının ürünlerini sergiliyor. Bu, Türk sanayicisi ve ihracatçısının nereden nereye geldiğinin göstergesidir'' dedi.
    
Almanya'nın Türkiye'nin en büyük ticaret partneri olduğunu, Türkiye'nin en fazla ihracat yaptığı ilk ve en fazla ithalat gerçekleştirdiği 2. ülkenin Almanya olduğunu belirten Çağlayan, buna karşılık Almanya'nın ticaretinde Türkiye'nin yerinin oldukça gerilerde kaldığını, Almanya'nın toplam ithalatında Türkiye'nin 20. sırada yer bulduğunu kaydetti. Çağlayan, Türkiye-Almanya ticari ilişkilerinin ciddi anlamda gelişmeye müsait olduğunu belirterek, ''Bir çoğu işçi olmak üzere 90 bin civarında Türk vatandaşı Almanya'ya geldi. Bunların bir çoğu şimdi Almanya'da işveren pozisyonundalar'' diye konuştu. Aşağı Saksonya Eyaleti ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin 2,5 milyar dolar olduğunu, bu rakamın anlamlı, ancak oldukça düşük olduğunu belirten Çağlayan, Aşağı Saksonya Eyaleti ile olan ticaretten Türkiye'nin fazla verdiğini, karşılıklı olarak birbirini tamamlayan sektörlere sahip olunduğunu söyledi.