Harbiye’yi Değiştiren Projede Son Aşama



İstanbul’u bir kongre merkezi şehrine dönüştürecek olan Harbiye Kongre Vadisi’ndeki çalışmalar son aşamaya geldi. Yerin altına inşa edilen 7 katlı kongre merkezinin 6 Eylül’e kadar tamamlanarak belediyeye teslim edilecek. Yıkılarak yeniden yapılan ve yer altındaki merkezin bir bölümünün üstünde yükselen 5 katlı Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu’nun teslimi ise kasım ayını bulacak. Şu anda kongre merkezinde çevre düzenlenmesi, elektrik ve ses sistemleri, koltuk ve halıların döşenmesi gibi ince işler yapılıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da 4 kez çalışmalarını denetlediği Harbiye Kongre Vadisi, ilk olarak 6-7 Ekim 2009‘da Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası’nın 2009 Guvernörler Toplantısı’na ev sahipliği yapacak.

Milliyet’e açtı

Milliyet, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nce (İBB) Taca ile Sembol şirketleri ortak girişimine ihale edilen ve 22 Eylül 2008’de temeli atılan Harbiye Kongre Merkezi’ne girdi. Taca İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Tayyar Akkurt’un verdiği bilgiye göre, yeni inşa edilen merkez 18500 metrekare alan üzerine kuruldu. Toplam 120 bin metrekare kapalı alana sahip kongre merkezi 7 katı yerin altında inşa edildi. Yerin üstünde ise yıkılıp yeniden yapılan Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu yükseldi. Ancak, yerin altındaki bölüm çok daha geniş bir alana kurulu.

6 Eylül’de teslim

Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu’nun bulunduğu kısımda inşaatın yüzde 70’inin tamamlandığını ve teslim tarihin kasım ayı başını bulabileceğini anlatan Tayyar Akkurt, buna karşın IMF ve Dünya Bankası toplantısının yapılacağı kongre merkezinin ise yüzde 99’unun bitirildiğini söyledi. Kongre merkezinde şu anda çevre düzenlenmesi, halı ve koltukların döşenmesi, elektrik ve ses sistemleri yapılması gibi ince işleri tamamlamaya çalıştıklarını anlatan Akkurt, 6 Eylül’de inşaatı tamamen tamamlayıp anahtarı İBB’ye teslim etmeyi planladıklarını kaydetti.

Akkurt, kongre merkezinde 3500 kişilik çok amaçlı salonun yanı sıra 5’i büyük, 8’i küçük toplam 13 toplantı salonu ve 1000 adet de ofisin bulunduğunu söyledi. Akkurt, en alttaki 6 ve 7. katların otopark olduğunu ve buraya 800 aracın park edebileceğini belirtti. Akkurt, 4. ve 5. katlarda çalışma ofisleri ve fuaye alanı, 1., 2. ve 3. katlarda ise salonların olduğunu kaydetti.

350 milyona mal oldu

Harbiye Kongre Vadisi’nin KDV dahil yaklaşık 350 milyon TL’ye mal olacağını ifade eden Akkurt, çok titiz davranıp 1. sınıf malzeme kullandıklarını anlattı. Proje çerçevesinde Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu’nun yanından geçen yolu yerin altına aldıklarını, buradan otoparka giriş yapılabildiğini kaydeden Akkurt, kongre merkezinin ayrıca ara bağlantılarla Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’na da bağlandığını söyledi. İnşaat süresi boyunca IMF’den yetkililerin sürekli kontrole geldiğini anlatan Akkurt, “Önceleri bizim burayı yetiştireceğimize ihtimal vermiyorlardı. Ama, 3 bin kişiyle gece gündüz çalışarak, inşaatı bu hale getirdik. İnceleme yapan IMF yetkilileri de çok şaşırdı. Artık yavaş yavaş ofisleri bitirip IMF yetkililerine teslim etmeye başladık” dedi.