Harçsız Kilitli Tuğla, Klasik Tuğlaya Hem Maliyette Hem Güvenlikte Fark Atıyor

33. Uluslararası Yapı Fuarı İstanbul’a inşaat uygulamalarında devrim yaratan yeni tasarım ürünü Harçsız Kilitli Tuğla ile katılan Vardarlı Tuğla, Fuarda yoğun ilgi gördü. Harçsız Kilitli Tuğla, inşaat maaliyetini düşürmesinin yanı sıra ısı yalıtımı ve depreme dayanım konusunda da klasik tuğlaya göre daha yüksek performans gösteriyor.

Tuğla sektörünün tüm çeşitlerini bünyesinde üreten Vardarlı Tuğla, yapıda uyum ve kolaylık stratejisi doğrultusunda hazırladığı Harçsız Kilitli Tuğla’nın yanı sıra, inşaatlarda birbirini tamamlayan çözümler sunan yeni ürün çeşitleri ile yeniliklerini tüketiciler ve profesyonellerle buluşturdu. Firma fuarda, Yatay delikli tuğla, Düşey delikli tuğla, (İzo) Isı yalıtımlı tuğla ve Harçsız Kilitli Tuğla ürünlerini sergiledi.

Vardarlı Tuğla’nın üretim planlaması, kalite kontrol, imalat, ürün tasarımı, Ar-Ge ve proje yönetiminden sorumlu firma yöneticisi Barbaros Vardarlı, VT Harçsız Kilitli Tuğla’nın ürün geliştirme sürecini, inşaat sektörüne kazandırdığı avantajları ve Fuarda alınan olumlu tepkileri aktardı.

Vardarlı Harçsız Kilitli Tuğla ve VT Duvar Örme Sistemi

Vardarlı Harçsız Kilitli Tuğla, klasik harçlı tuğlaya alternatif olarak geliştirildi. Harçsız Kilitli Tuğla ‘VT Duvar Örme Sistemi’nin en önemli farkı, şekil ve ölçülerinin yanı sıra örülme sürecinde sağladığı zaman ve maliyet tasarrufu.

Duvarın örülme şekli ise tüm ustaların bildiği yöntem, yani kilitli (bindirme) örme tarzı. Bununla birlikte ‘VT Duvar Örme Sistemi’ ile örme uygulamasına başlanmadan önce, klasik sistemdeki gibi ekstra zemin uygulaması yapılmasına gerek kalmıyor. Dolayısıyla ustalar zorluk ve acemilik çekmiyorlar.

VT Duvar Örme Sistemi, sadece Vardarlı Harçsız Kilitli Tuğla ile tüm inşaatlarda kullanılabilecek bir sistem. Buna benzer başka bir sistem şu anda Türkiye’de bulunmuyor.

Ortalama 20 m²/gün olan bir ustanın harçlı ve klasik tuğlalarla duvar örme hızı, VT Duvar Örme Sistemi ile 40 m²/gün’e çıkıyor. Yani iki katı alan aynı sürede örülerek birim işçilik maliyeti yüzde 50 oranında düşürülüyor.

VT Duvar Örme Sistemi inşaatın tamamlanma süresini de aynı oranda kısaltıyor. Bu da müteahhitlerin yıllık üretim kapasitesini artırıyor.

Yeni VT Duvar Örme Sisteminin uygulaması sırasında, klasik harçlı sistemden farklı olarak sadece zemin birinci sıra, kolon temas noktaları ve en üst kiriş temas noktasına harç kullanılırken, diğer tüm alanlarda hiçbir şekilde harç kullanılmıyor. Ancak duvar ile kolon arası boşluk kalmayacak şekilde harçla doldurularak örülüyor.

VT Duvar Örme Sistemi, örülen duvarın üstüne kirişin sonradan kalıp çakılarak dökülmesi uygulamasına da olanak sağlıyor. Örneğin; 8 m boy x 2,50 m yükseklik = 20 m² olan bir duvar alanında; klasik yöntemde 700 kg harç, VT Duvar Örme Sistemi ile ise 105 kg harç kullanılıyor. Bu da yüzde 85 oranında harç maliyet tasarrufu sağlıyor.

Daire başına 6,5-7 ton harca denk gelen tasarruf sayesinde, binaya binen yük de aynı oranda hafifletilmiş oluyor.

Duvarda ne kadar çok harç bulunursa o kadar ısı kaybı meydana geleceği için, minimum harcın kullanıldığı VT Duvar Örme Sistemi ile ısı yalıtımı da sağlanmış oluyor.

Ürün geliştirme süreci

Vardarlı Harçsız Kilitli Tuğla’nın tasarımından geliştirilmesine, kalıplarının hazırlanmasından test edilmesine kadar geçen süre göz önünde bulundurulduğunda yaklaşık 2 senelik bir çalışmanın ürünü olduğu söylenebilir.

Ürünümüzün ilk tanıtımını geçtiğimiz sene Yapı Fuarı İzmir’de yapmıştık. 6-7 aydır da üretimine geçmiş bulunuyoruz ve inşaatlarda kullanılmaya başlandı.

Tabii bunun öncesinde Dokuz Eylül Üniversitesi ile birlikte yürüttüğümüz büyük bir Ar-Ge çalışması oldu. Sistem olarak buna inandık ama geçerliliğini verilerle ortaya dökmemiz gerekiyordu. Bu verileri almak da kısa bir sürede olmadı. Sonuçların tam anlamıyla elimize ulaşması Yapı Fuarı İstanbul öncesinde gerçekleşti. Bu süreçte o kadar çok veri elde edildi ki, üniversite açısından bakıldığında, ileriye yönelik olarak bunlarla başka yeni projeler de üretilebilecek.

Depreme dayanıklılığı bilimsel olarak onaylandı

Kendi patentli ürünümüz olan sistem şu anda, Dokuz Eylül Üniversitesi Yapı Laboratuarı’nda bir doktora tezinin de konusunu oluşturuyor. Klasik harçlı tuğla ile örülen duvar ile Vardarlı Harçsız Kilitli Tuğla ve VT Duvar Örme Sistemi ile örülen duvarın karşılaştırmalı testleri yapıldı. Çok güzel sonuçlar elde ettik. Testlerde deney çerçevelerine yaklaşık 30 adet sensör konuldu. Deprem sırasında esneklik gösterebildiği için harçlı duvara göre, dayanımı çok daha yüksek bir sistem geliştirdiğimiz kanıtlanmış oldu.

“Yapı Fuarı’nda Güzel Geri Dönüşler Aldık”

Fuarda standımıza olan ilgi oldukça yüksekti. Tabii insanlar ilk başta ‘harçsız tuğla nasıl olur, harçsız duvar ayakta durur mu’ diye yaklaştı. Ancak kendi geliştirdiğimiz VT Duvar Örme Sistemini anlattıktan sonra, onların da akıllarına yattı ve gerçekten güzel geri dönüşler almaya başladık.