Harekete Geçen Video Kuryeleri, Hafriyat'ta






















"Savaş ve aşırı kapitalizm üzerine kurulu, günümüz küresel dünya düzenine karşı sadece iyi niyetli ütopyacılıkla savaşmak mümkün mü? Burada nasıl bir iyimserlikten bahsediyoruz? Bize göre, asıl ihtiyaç duyulan aktif bir iyimserliktir –ya da belki hareket halinde bir iyimserlik. Her hareket/eylem bir karşı-hareket/eylem gerektirir. Eğer mevcut küresel siyasi ve iktisadi düzenden memnun değilsek, bu düzenin sonuçlarını, fiziki çevremiz ve hareketlerimiz/eylemlerimiz üzerindeki şekillendirici etkilerini geri çevirmek için harekete geçmeliyiz."

Bu sözler, Kurye (Courier) Video Organizasyonu'nun son etkinliği 'Harekete Geçmek!' (Taking Action!) isimli sergisinin çıkış noktasını ve temasını anlatıyor. Organizasyon aynı zamanda, küratoryal etkinlikler ve 'seçen' ile 'seçilen' ilişkisine takılan sergilere de bir tür eleştiri yöneltmek niyetinde. Bu yüzden, imajların, nesnelerin ulaşılabilir ve dolaşım halinde olması temasından yola çıkan Kurye, herhangi bir seçici kurul veya süreç olmadan tüm sanatçıların gönderilmiş tüm videolarını İstanbul ve devamında farklı şehirlerde sergileyecek. Bu 'hareketli' sergiyi bir festival olarak görmek isteyen Kurye Video Organizasyonu böylelikle, geniş çaplı kitlelere ulaşmayı hedefliyor.

Kurye Uluslararası Video Organizasyonu bu hareketli festival ve ulaşılabilir sanat teması için dünyanın dört bir yanından video sanatçılarına 'harekete geçin' çağrısında bulundu; onları küresel kapitalizm, savaş ve bunların günlük hayatlarımıza etken olarak nasıl çevremizi şekillendirdiği hakkında yorum yapan ve hatta mevcut sisteme karşı durmak için olası yollar bulup bize iyimser olmak için neden veren işler yapmaya davet ediyor. Eninde sonunda bu fikirler çerçevesinde üretilen işlerin her biri zaten kendiliklerinden başkaldırı eylemleri olacaktır.

Serginin ilk ayağı ise, iddialı işlere mekanlık eden Hafriyat Karaköy'de gerçekleştiriliyor.