Harem-i Şerif'i Genişletmek İçin Bin Otel Yıkılıyor



Suudi Arabistan'ın Harem-i Şerif'in genişletilmesi için yaptığı üçüncü proje kapsamında binden fazla bina ve otel yıkılıyor. Eski binaların yanı sıra Mekke Royal ve Sheraton gibi beş yıldızlı otellerin de aralarında bulunduğu ve henüz geçen yıl faaliyete geçen oteller de bu yıkımlardan nasibini alacak.

Yapılan çalışmalar neticesinde ise Mescid-i Haram'ın avlusuna 300 bin metrekarelik bir alan eklenecek ve Kâbe'de bir anda 1 milyondan fazla insan ibadet edebilecek. Cihan Haber Ajansı'na Mekke'de özel açıklamalarda bulunan Mekke Belediye Başkanı Dr. Usame bin Fadıl el Baar, genişletme çalışmalarını yerinde anlattı. Çalışmalar kapsamında Harem'in etrafındaki otel ve işyerlerinin boşaltma işleri büyük bir hızla devam ediyor.

Harem'in 2. katında yer alan Merve Kapısı'na ve teras katına çıkan köprü yıkılırken, eski say alanı da yıkılıp yerine dört katlı yeni say yolu yapılacak. İnşaatı süren bu çalışmalar sırasında Safa Tepesi kaldırılacak. Genişletme çalışmaları Harem'in kuzeyinden başlayıp Gazze, El Mudi, Şamiye, El Karara semtleri ve Halit bin Velid Caddesi'nin bir bölümünde yer alan binaların yıkılmasını kapsıyor. Mekke Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Usame bin Fadıl el Baar, çalışmaların ilkinin, Mina'daki şeytan taşlama (cemarat) bölgesinin geliştirilmesiyle başladığını belirtti. El Baar, Mina'daki şeytan taşlama alanına yapılan köprüler projesinin 4 milyar 600 milyon Suudi Arabistan Riyali'ne (yaklaşık 1 milyar 226 milyon ABD Doları) mal olduğunu kaydetti.

Fadıl el Baar'ın verdiği bilgilere göre bundan sonraki ikinci çalışma da Medine'de Mescid-i Nebevi'nin meydanını düzenleme ve genişletme çalışmaları oldu. Kral Abdullah'ın üçüncü projesi ise Mescid-i Haram'ı genişletmek oldu. Çalışmalar tamamlandığında yeni say alanının genişliği 40 metre olacak, terasla birlikte dört kattan oluşacak. Ayrıca bir de zemin kat olacak, bu kat 'Doğu' meydanını tavaf alanına bağlayacak.

Yaşlı ve özürlülerin say yapmasında büyük kolaylıklar sağlanacağını belirten El Baar, "Safa-Merve arasında yaşlılar için alt katta 3 metre genişliğinde gidiş ve 3 metre genişliğinde dönüş yolu yer alacak. Yapılan bir diğer yenilik ise birinci ve ikinci katlarda yaşlılar ve özürlüler için elektrikli yürüyüş bantlarının bulunması." dedi. Proje tamamlandığında saatte 200 binden fazla kişi say yapma imkanı bulacak. "Türk kardeşlerimizin Mekke'nin imar yönünden kalkınmasında büyük katkıları oldu. Bu rolün artarak devam etmesini ümit ediyoruz." diyen Başkan El Baar, Kral Abdullah'ın iki ziyaret yapmakla Türkiye'ye büyük önem verdiğini belirtti. El Baar, ayrıca Suudi Arabistan-Türkiye hükümetleri ve halkları arasında dostluk oluştuğunu söyledi.