Irak’ın Yeniden İnşasına İstanbul’dan Destek



Bağdat Belediye Başkanı Sabir İsevi ve Irak’ın İstanbul Başkonsolosu Salah Abdulsalam ile görüşen Başkan Kadir Topbaş, “Irak ve Bağdat’ın yeniden imarı için su ve altyapı başta olmak üzere birçok konuda bilgi ve deneyim paylaşımında bulunacağız” dedi.

Görüşmede gazetecilere açıklamalarda bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Bağdat Belediye Başkanı ile Irak’ın İstanbul Başkonsolosu’nu ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu belirterek, şöyle konuştu; “Irak ve özellikle Bağdat şehrinin yeniden imarı için su ve altyapı başta olmak üzere birçok konuda kardeşlik çerçevesinde bilgi ve deneyim paylaşımında bulunacağız. Konuyla ilgili olarak teknik heyetlerimiz karşılıklı görüşmelere başlayacak. İSKİ başta olmak üzere diğer kuruluşlarımı ve şirketlerimiz de uzmanlık alanlarında Irak’a teknik destek verecek, bilgi ve deneyim paylaşımında bulunacak.”

İstanbul’u ilk defa ziyaret eden Bağdat Belediye Başkanı ile İstanbul ve Bağdat şehirlerinin ‘Kardeş Şehir’ olması konusunu da ele aldıklarını ifade eden Başkan Kadir Topbaş, “Sayın Bağdat Belediye Başkanı her iki şehrin kardeş şehir olmasını istediğini belirtti, biz de bu konuya sıcak baktığımızı ve taleplerini olumlu karşıladığımızı söyledik” dedi.

Konuk Başkan’a Türkiye’nin Irak’ın toprak bütünlüğüne saygı gösterdiğini ve hem Türkiye Cumhuriyeti’nin hem de İstanbul’un yerel yönetimi olarak Büyükşehir Belediyesi’nin Irak’ın yeniden imarına destek vereceğini bir kez daha teyit ettiğini dile getiren Topbaş, “Ben inanıyorum ki, Belediye Başkanımız Bağdat’ta iş yapmak isteyen Türk şirketlerine gerekli desteği verecektir. Biz de Irak’ın kalkınmasında yanlarında olacağız. Arzumuz Irak’ın sıkıntılarının biran önce bitmesi ve kardeş ülkemizin kendi ayakları üzerinde durabilmesidir” şeklinde konuştu.

Türkiye’yi çok beğendiğini ve özellikle İstanbul’dan çok etkilendiğini dile getiren Bağdat Belediye Başkanı Sabir İsevi de Bağdat şehrinin su, kanalizasyon ve yol gibi altyapı ihtiyacını yeniden inşa etmeye çalıştıklarını belirterek, “Yakın bağlarımız bulunan Türkiye ve İstanbul’un Bağdat’ın yeniden inşası konusunda bize destek vermesini talep ediyoruz. Türkiye ili Irak arasındaki ilişkilerin kardeşlik ölçüleri içinde gelişmesini istiyoruz” diye konuştu.

Ziyaretin sonunda Başkan Topbaş konuklarına İstanbul’u tanıtan bir kitap ve cd ile Türk el sanatlarıyla işlenmiş pirinç bir tabak hediye etti. Bağdat Belediye Başkanı Sabir İsevi Irak haritasının bir kabartmasını hediye ederken, Irak’ın İstanbul Başkonsolosu Salah Abdulsalam da Bağdat hurması hediye etti. Kadir Topbaş, misafirlerine Tarihi Yarımada’yı gösteren maket üzerinde bilgiler verdi ve Belediye Meclis Salonunu da gezdirdi.