'Fethiye ve Hakkâri Elden Gider'



TBMM Adalet Komisyonu'ndan, yabancıya mülk satışına ilişkin yasa tasarısı sınırlı değişikliklerle geçti. Görüşmelerde söz alan CHP milletvekilleri, Suriyelilerin, Hatay'ın kullanılabilir durumdaki arazilerinin yüzde 7'sini aldığına dikkat çektiler.

TBMM Adalet Komisyonu'nda, yabancıya mülk satışına ilişkin yasa tasarısı bazı değişiklikler yapılarak kabul edildi. Milli Savunma Bakanlığı, askeri yasak bölgelerin kapsam dışında tutulmasını yeterli görmedi. Bakanlık temsilcisi İsmail Hakkı Dirik , tasarının korkunç sonuçlar doğurabileceğini belirterek ''Fethiye ve Hakkâri gibi yüzölçümünün büyük bölümü dağlık olan yerlerin tamamı yabancıların eline geçebilir. Bir Ermenistan vatandaşı, Türkiye'de şirket kurup arazi satın alabilir'' dedi. Komisyondaki görüşmelerde tasarıya itiraz eden Milli Savunma Bakanlığı'nın, yalnızca askeri yasak bölgelerin satış kapsamı dışında tutulmasına ilişkin önerisi kabul gördü.

Görüşmeler sırasında söz alan CHP Malatya Milletvekili Muharrem Kılıç, yapılan değişikliklerin endişelerini gidermediğini söyledi. Tasarının yanlışlıklar içerisinde olduğunu belirten Kılıç, Suriye ve Yunanistan uyruklu kişilerin Türkiye'de çok sayıda toprak satın aldığını ifade etti. CHP Tekirdağ Milletvekili Mehmet Nuri Saygun, ülkedeki tarımsal alanların bu tasarı ile yabancılara geçebileceği yönünde endişeler bulunduğunu kaydederek, önceki yasanın iptal sürecinde yaşanan boşluk sırasında Suriyelilerin, Hatay'ın kullanılabilir durumdaki arazilerinin yüzde 7'sini aldığına dikkat çekti. Tasarı ile yabancılara mülk satışına hiçbir sınırlama getirilmediğini vurgulayan CHP'li Mehmet Küçükaşık da, ''Biz yabancılara sadece konut ve işyeri için mülk satacaksak, niye o zaman 2.5 hektar (25 bin metrekare) arazi satıyoruz'' diye sordu.

Sınırda mülk satışı için uyarı
Milli Savunma Bakanlığı temsilcisi İsmail Hakkı Dirik de, tasarının Bakanlar Kurulu'na sunulmasından önce bir komisyon oluşturulduğunu ve ayrıntılı bir çalışma yapıldığını belirterek, inceledikleri AB ülkelerinde yabancılara taşınmaz satışı konusunda sınırlamalar olduğunu vurguladı. Yunanistan'ın AB'ye üye olduktan sonra Adalet Divanı'nın kararları üzerine yabancılara taşınmaz satışının önünü açtığını kaydeden Dirik, ''Adalarda hâlâ sınırlamaları sürdürüyor'' dedi.

Yabancı ortaklı Türk şirketlerinin taşınmaz alımında sınır olmadığını kaydeden Dirik, ülke güvenliği açısından bu şirketlerin ortaklık yapısının ve nerelerde taşınmaz aldıklarının önemli olduğuna dikkat çekti. Dirik, ''Örneğin bugüne kadar GAP Bölgesi'nde mülk edinen şirketlerin ne kadar taşınmaz aldıkları hiç tespit edilmemiş'' dedi. Mülk satışında il yüzölçümlerinin binde 5'i koşulu getirildiğini anlatan Dirik, ''Bu oran, komisyon çalışmaları sırasında bir üyenin hiçbir bilimsel, coğrafik ve teknik çalışma olmadan getirdiği bir öneridir. Yalova ile Konya ya da Mersin ile Hakkâri aynı değildir. Bu tasarıyla yüzde 88'i dağlık olan Hakkâri ile Fethiye'nin tamamı yabancıların eline geçebilir'' diye konuştu. Türkiye'nin 88 ülke ile karşılıklılık uygulamasının olduğunu, 35 ülke ile ise hiç olmadığını kaydeden Dirik, ''Ermenistan ile karşılıklılık yok. Ama bir Ermenistan vatandaşı, Türkiye'de şirket kurarak sınırın yakınından mülk edinebilir'' uyarısında bulundu.