Abidin Dino "Gerilla Desenleri" ile Ankara'da



Ankara Galeri Nev, 28 Ekim Cuma gününden itibaren, Abidin Dino'nun 1941 yılında çizdiği ve 64 yıllık bir serüvenden sonra ilk kez sergilenecek olan "Gerilla Desenleri"ne ev sahipliği yapıyor. 23 Kasım tarihine kadar izlenebilecek olan eserlere, sergiyle aynı adı taşıyan ve metnini Rasih Nuri İleri'nin kaleme aldığı bir kitap da eşlik ediyor.

İlk çizgilerini 1933 yılında Artist dergisinde yayımlayan desen ustası Abidin Dino'nun eserleri, aralarında Paris, New York, Amsterdam ve Zürih'in de bulunduğu pek çok merkezde sergilendi. 1984 yılında Abidin Dino sergisi ile yaşamına başlayan Ankara Galeri Nev sanatçının "Çiçekleme", "Acaipler", "El", "Acıyı Çizmek", "İşkence Desenleri" gibi dizilerini düzenli aralıklarla izleyicilerine sundu.

"Gerilla Desenleri" dizisinde ise Abidin Dino, Hitler'in tüm dünyayı savaşa doğru sürüklediği yıllarda Rusya'yı işgal eden Alman ordusunun püskürtülmesinde önemli rol oynayan, yalnız kendi ülkelerinin değil, bir başka kıtanın, Avrupa'nın da kaderini değiştirdiklerine inanılan Viyazma ve çevre kentlerin direnişçi halkını desenlerine taşıyor.

İkinci Dünya Savaşı sırasında Türkiye’de bu desenlerin sergilenme olanağının olmadığını fark eden Abidin Dino, Amerikalı arkeolog Whitimore aracılığıyla resimleri yurt dışına göndermeye çalışıyor. Son dakikada resimleri götürmekten vazgeçen Whitimore, onları havaalanında Fahrünnisa Zeid'e teslim ediyor. Resimler yıllar sonra aileye ait bir apartmanın tavanarasında bulunuyor. Ancak Abidin Dino, bulunan resimlerin sergilenmesini bir süre erteliyor...

Rasih Nuri İleri'nin deyimiyle, Fahrünnisa Zeid'in "tavan arasında farelerin kemirici eleştirisine terk ettiği" resimleri, aradan geçen 64 yıldan sonra Ankara Galeri Nev, izleyicilerin beğenisine sunuyor.