Hasankeyf Kalesi Ziyarete Kapandı



Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu'nca oluşturulan bir komisyonun bölgede yaptığı incelemelerde, kale girişindeki bazı mağaralarda çatlaklar tespit edildi. Bunun üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca gerekli güvenlik tedbirleri alınana kadar kalenin ziyaretlere kapatılması kararı alındı.
    
Hasankeyf Kazı Başkanı ve Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Başkanı Prof. Dr. Abdüsselam Uluçam, çatlakların, daha önce çökme yaşanan kalenin aynı bölümünde ve önceki çökmenin devamı niteliğinde olmasıyla ilgili alınmış bir karar olduğunu ifade ederek, ''İşletmesi bakanlığa ait olduğu için, bakanlık onayı ve Batman İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Batman Müzesi yetkililerinin sorumluluğunda kale kapatılmıştır'' dedi.
    
Hasankeyf'te sadece kale bölgesinin ziyaretlere kapatıldığı, diğer bölgelerin ziyarete açık olduğu, kalenin gerekli güvenlik önlemleri alındıktan sonra yeniden ziyaretlere açılabileceği belirtildi.
    
Kalenin kapatılma kararına tepki gösteren esnaf Ali Aslankılıç ise, ilçede sadece 6 ay çalışabildiklerini belirterek, ''Geçen sene 50'ye yakın iş yeri kapandı. İnsanlar işsiz güçsüz. Türkiye'nin diğer bölgeleri turistik olarak nasıl değerlendiriliyorsa burası da değerlendirilsin diye beklerken ekmek kapımızı kapatıyorlar. Bir an evvel bu konuya bir çözüm bulunsun istiyoruz'' dedi.
    
Hasankeyf Kalesi'nin bir bölümü 14 Temmuz 2010'da çökmüş, 1 kişi kayaların altında kalarak hayatını kaybetmişti.