Hasankeyfliler’in Geleceğine İpotek



Hasankeyf ve çevresinde bulunan köylerin yeni yerleşim bölgesine taşınması amacıyla borç bedeli belli olmayan belgelerin imzalatılmaya başlanması yöre halkının tepkisine neden oldu. Yıllardır yaşamları Ilısu barajı nedeniyle alt üst olan Hasankeyf ve civarındaki köyler yeni bir Hasankeyf istemediklerinin altını çiziyor. Doğa Derneği Hasankeyf Yok Olmasın Kampanya Koordinatörü Dicle Tuba Kılıç ise bölge insanına yapılan baskının gün geçtikçe arttığını ifade ediyor.

Konu ile ilgili olarak Doğa Derneğinden gelen basın açıklaması ise şöyle:

“Hasankeyf ve köylerini daha ortada olmayan TOKİ evlerine taşımak için borç bedeli belli olmayan belgeler imzalatılmaya başlandı. Hasankeyf'in köylerinde başlayan bu uygulama yöre halkının tepkisine yol açtı. Evlerini boşaltmak istemedikleri halde bilgi sahibi olmadıkları yeni evler için belge imzalayan köylüler yasal haklarını kullanmaya hazırlanıyor.

Hasankeyf ve çevresindeki köyler bir süredir yeni bir yerleşim bölgesine taşınmak istendiğini belirten Doğa Derneği Hasankeyf Yok Olmasın Kampanya Koordinatörü Dicle Tuba Kılıç, bu amaçla bölge insanına yapılan baskının gün geçtikçe arttığını söyledi.

Hasankeyf’in geçmişi su, geleceği ipotek altında kalmamalı

TOKİ, Hasankeyf yolu üzerinde olan Kesmeköprü-1, Kesmeköprü-2 ve Kesmeköprü-3 köyleri sakinlerine imzalattığı belgelerle bölgenin geleceğine bir çeşit ipotek koyduğunun altını çizen Kılıç, 'UNESCO kriterlerine göre bir Dünya Mirası olan Hasankeyf’in 15 bin yıllık geçmişini su, geleceğini ise ipotek altında bırakmak istiyorlar. Belgelerde köy sakinlerinin ne şu anda oturdukları evlerin ne de yeni yapılacak evlerin bedeli, dolayısıyla ne kadar borçlanacakları yazmıyor. Bedeli belli olmayan yeni yapılacak evlerin özellikleri de bilinmiyor. Sonuçta, köy sakinleri zorla taşınacakları evleri ve bu evler için ödemek zorunda kalacakları borcu bilmeden belge imzalamak zorunda bırakılıyor' diye konuştu.

Yeni Hasankeyf'i istemiyorlar

Ilısu barajı nedeniyle yıllardır yaşamları alt üst olan Hasankeyf ve civarındaki köylerin yeni Hasankeyf'i istemediğine dikkat çeken Kılıç, 'Ilısu köylülerinin başına gelenleri gören Hasankeyfliler kendilerine gelecek sağlamayan yeni bir köye taşınıp, geleceklerini borç ödeyerek geçirmek istemiyor. Devletin yeni bir Hasankeyf inşa etmeye çalışmak yerine şu anda oturdukları evlerini yenilemesini istiyorlar' dedi.

Yasal haklarını arayacaklar

Kılıç, borç hanesi boş bırakılan belgeleri imzalayan köy sakinleri bu konuda yasal işlem başlatarak yasal haklarını aramaya hazırlandığını vurgulayarak, 'Bölgedeki köylerde gönüllü avukatlar aracılığıyla haklarını nasıl arayacaklarını anlatan bilgilendirme metinleri dağıtılmaya başlandı. Önümüzdeki günlerde benzer çalışmaların Dicle Vadisi'ndeki diğer bölgelerde de tekrarlanması ve tepki toplaması bekleniyor' diye konuştu”.