Hasankeyf’te Yeni Bulgular

Batman’ın Hasankeyf ilçesinde 15 Haziran’da başlayan kazılar, bazen 50 dereceyi bulan sıcaklara rağmen sürerken, kazı ekibi başkanı Profesör Abduselam Uluçam, Büyük Saray’da yangın izlerine rastlandığını söyledi.

Ilısu Barajı’nın suları altında kalıp kalmayacağı tartışılan Batman’ın Hasankeyf İlçesi’nde, toprak altında bulunan tarihi eserleri günyüzüne çıkarmak amacıyla yapılan kazılar, bu yıl da planlandığı gibi 15 Haziran’da başladı.

4 ayrı noktada başlatılan kazılarda bir taraftan tarihi eserler günyüzüne çıkarılırken, bir taraftan da çıkan eserlerin nasıl korunacağı sorusuna yanıt aranıyor. Ekip Başkanı Profesör Abduselam Uluçam, eserlerin korunması için Kültür Bakanlığı’ndan teknik ekip istedi. İlçeye gelen 3 uzmanla birlikte, yer tespiti yapmaya çalışan Prof. Uluçam, “Acilen korunması gereken yerler var. Kültür Bakanlığı Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nden 3 teknik eleman, girişimlerimiz sonucunda geldi. Korumada önceliği olan Zeynelbey Türbesi, Büyüksaray önündeki Su Kalesi, Rızk Camii’nin Taç Kapısı gibi yerler geçen yıl ortaya çıkarıldı. Yamaç Külliyesi’nin mihrabı gibi bazı eserlerin acilen koruma altına alması için 2 gündür beri yer tespitinde bulunuyoruz” dedi.

İlçeye gelen 3 uzman, eserlerin korunması ile ilgili araştırma yaparken, kazılarda önemli bulgulara da rastlandı. Kazı yapılan yerlerden biri olan Büyük Saray’da yangın izleri bulundu. Prof. Uluçam, “İçkale’de Büyük Saray olarak bilinen yapı, askeri bir garnizon olarak çıktı. Burada yangın tabaklarına rastlandı ve yangın geçirmiş olduğu ortaya çktı. Bu çalışmalarda yapının mimari ve plan bazında ne olduğu ortaya çıktı. Kaledeki kazı çalışmalarının yüzde 70 oranında tamamlandığı söylenebilir” diye konuştu.