Silahlar Ağaç Olsun!

Londra'da kasımda bitecek Afrika kültürü etkinlikleri kapsamında, British Museum'da sergilenen 'Hayat Ağacı' heykeli büyük ilgi gördü. Mozambik'teki iç savaşta kullanılmış silahlardan yapılan heykel, sergiden sonra müzede kalacak.

Son aylarda Londra'daki ünlü British Museum'u ziyaret edenleri girişte silahlar karşılıyor! Kent, şubattan beri Afrika kültürü ile ilgili zengin bir etkinlik programına ev sahipliği yapıyor. Etkinlik kapsamında Afrika temalı etkinliklerin düzenlendiği merkezlerden biri de British Museum. Müzenin ev sahipliği yaptığı bir heykel özellikle göze çarpıyor. Mekânın hemen girişinde yer alan Mozambikli sanatçıların ülkelerindeki iç savaşta kullanılmış silahlardan yaptığı 'Hayat Ağacı' adlı heykel günün hemen hemen her saati büyük ilgiye mazhar oluyor.

Mozambik'te 16 yıl süren ve binlerce insanın ölümüne sebep olan iç savaş sonunda bir İngiliz yardım örgütü olan Christian Aid, 1995'te 'Silahları Oyuncaklara Dönüştürme' isimli bir kampanya başlattı. Nelson Mandela'nın eşi ve Mozambik'in bir önceki 'first lady'si Graca Machel'in başında olduğu kampanya kapsamında iç savaşta kullanılmış silahlar oyuncak, bisiklet, inşaat malzemesi gibi eşyalara dönüştürüldü. Yaklaşık dokuz senelik kampanya süresince çoğu çocuk askerlerin kullandığı olmak üzere 600 bin silah dönüşüm amacıyla parçalandı.

Heykel Afrika'nın silueti
Mozambikli sanatçılar Nucleo de Arte Kester, Fiel dos Santos, Hilario Nhatugueja ve Adelino Mathe ise kampanyadan esinlenerek bir sanat eseri ortaya çıkarmaya karar verdi. Sanatçılar, üç ay çalışarak hepsi de iç savaşta ölüm saçmış Kalaşnikof, 'İngiliz' 4.85, 'Alman' MP 40-S, Walther 42-S ve roketatar türü silahların parçalarından bir ağaç heykeli yarattılar. Üç metre uzunluğunda ve yarım ton ağırlığındaki bu ağaca çok anlamlı bir isim verdiler: 'Hayat'. Mozambikli sanatçılar uğraşlarını barışı yüceltmek adına sanatlarını kullanmak olarak ifade ettiler. Eserlerini Londra'ya getirdiklerinde ise dünyaya şöyle seslendiler: "Bu heykel, dünyaya silahların susturulması ve birçok insan için yeni bir hayat yaratılması için bir mesaj." 'Hayat Ağacı'nı müzede ziyaret eden Graça Machel ise heykelin Afrika'nın bir silueti olduğunu belirtti: "Ağaca baktığınız zaman yalnızca Mozambik'i görmüyorsunuz, Afrika'nın yüzünü görüyorsunuz. Heykelde bütün çatışmaları görüyorsunuz."

'Hayat Ağacı', ekim sonuna kadar müzenin girişinde sergilenecek. Kasım ayında ise önümüzdeki beş yıl için British Museum'daki Afrika bölümüne konulacak.