Hatalı İhale İlanı Gecikmeye Yol Açtı



İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin metro çalışmaları nedeniyle bozulan İnönü Caddesi'ni yenilemek amacıyla 11 Şubat'ta yapacağını duyurduğu İnönü Caddesi üst kısım yenileme ihalesinin, belediyenin ihale duyurusundaki hatası yüzünden iptal edildiği ortaya çıktı. Geçtiğimiz hafta İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin resmi internet sitesinden de duyurduğu ihale, yaklaşık maliyet hesaplarının yanlışlıkla deşifre edilmesi nedeniyle durduruldu. Hatanın farkına varılması üzerine belediye, ihaleyi iptal etmek zorunda kaldı. Yeni ihalenin 15 Mart'ta yapılacağı duyuruldu. Bu durumda İzmir 32 gün kaybetmiş oldu.

Yanlışlıkla konuldu

İzmir Büyükşehir Belediyesi geçtiğimiz Haziran ayında yürütülen metro çalışmaları nedeniyle İnönü Caddesi'ni kısmen araç trafiğine kapattı. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu metro çalışmalarının tamamlanması ile birlikte İnönü Caddesi'ni yeniden düzenleyeceklerini açıkladı. Bunun üzerine Büyükşehir, 11 Şubat'ta İnönü Caddesi'nin üst düzenleme projesinin ihalesini yapacağını duyurdu. Duyuru belediyenin resmi internet sitesinde de ilan edildi. Bu arada belediye ihale dosyasını ilan edilmesi için Kamu İhale Kurumu'na da gönderdi. İşte ne olduysa burada oldu. İhale dosyasında gizli kalması gereken yaklaşık maliyet hesapları da yanlışlıkla ilan edilmek üzere gönderilen dosyanın içinde yer aldı. Hata Kamu İhale Kurumu yetkililerinin de gözünden kaçınca gizli kalması gereken maliyet hesapları deşifre edilmiş oldu. İhaleye katılacak olan firmalar yaklaşık maliyet hesaplarının ilan edildiğini görünce şaşkına döndü. Büyükşehir de yaptığı hatayı anlayarak ihaleyi iptal etmek zorunda kaldı. İptal kararı yine ihalenin duyurulduğu kurumun resmi internet sitesinde yer aldı.

Düzenleme neyi öngörüyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 6 kilometre gidiş-6 kilometre geliş olmak üzere toplam 12 kilometrelik İnönü Caddesi'ni yepyeni bir çehreye kavuşturacak.

* Üst dokunun yenilenmesine ilişkin proje çalışmalarını tamamlayan Büyükşehir Belediyesi metro çalışmaları nedeniyle bozulan, yıpranan Varyant-Bayramyeri ile Üçkuyular arasındaki kaldırımları tamamen yenileyecek.

* Kaldırımlarda, kaplama malzemesi olarak 10cm ebadında granit küp taş kullanılacak. Bayramyeri-Üçyol arasındaki orta refüjde görüntü kirliliği yaratan demir korkuluklar da kaldırılacak. Söz konusu güzergah boyunca, uygun olan yerlerde 3 metre aralıklarla turunç ağaçları dikilecek.

* Düzenleme çalışması çerçevesinde, yayaların kesintisiz ulaşımının sağlanması için de gerekli önlemler alınacak. Yayaların karşıdan karşıya güvenli bir biçimde geçmeleri amacıyla, gerekli olan noktalarda trafik ışıkları ile yaya geçitleri yeniden düzenlenecek.

* İnönü Caddesi üzerinde bulunan elektrik telleri yeraltına alınarak kent estetiğine uygun aydınlatma direkleri yerleştirilecek. Ayrıca cadde üzerindeki reklam, pano ve afişler gözden geçirilerek Büyükşehir Belediyesi ilan ve reklam yönetmeliğine uygun hale getirilmesi sağlanacak.