Hattuşa Kerpiç Kent Suru



JTI Türkiye’nin katkılarıyla Alman Arkeoloji Enstitüsü tarafından yürütülen Hattuşa kazıları kapsamında, Hitit surlarının 65 metrelik kısmı, binlerce yıl öncesine dayanan yöntemlerle 2003-2005 yıllarında yeniden inşa edildi. Bu duvarın öyküsünü konu alan ve Hattuşa eski kazı başkanı arkeolog Dr. Jürgen Seeher’in kaleme aldığı kitap, JTI Türkiye’nin katkılarıyla yayıma hazırlandı.

Hattuşa’daki Hitit Surları’nın orijinal yapısına bağlı kalınarak ayağa kaldırılma çalışmasının tamamlanması ile arkeolojide bir ilk gerçekleşti. Yüzyıllar içerisinde eriyip yok olmuş olan anıtsal bir kerpiç yapı, dünyada ilk kez gerçek boyutlarında ve aynı yerde, yeniden inşa edilmiş oldu. Projeyle yalnızca yapının kendisinin değil, üretim için gerekli bütün süreçlerin de rekonstrüksiyonu yapıldı. Mümkün olduğunca orijinal malzeme ve teknikler kullanılarak, Hititlerin bu duvarı nasıl inşa etmiş olabilecekleri araştırıldı. JTI Türkiye’nin katkılarıyla Alman Arkeoloji Enstitüsü tarafından sürdürülen bu proje, Hattuşa* eski kazı başkanı Dr. Jürgen Seeher tarafından “Hattuşa Kerpiç Kent Suru” adıyla kitaplaştırıldı.

JTI Türkiye’nin desteğiyle Ege Yayınları’dan** çıkan kitap, 2008 Nisan’ında raflarda yerini alacak. Deneysel arkeoloji alanında dünyada bir ilk olan projenin farklı aşamalarını 573 fotoğraf ve ayrıntılı bir anlatımla okurlarla buluşturacak olan kitap, Hitit kültürüne de ışık tutuyor. 232 sayfalık kitap, Hitit dönemindeki planlama, organizasyon ve uygulama konusunda da kapsamlı bilgi içeriyor.