'Hava ve Bilgi Kirliliği Var'



Tüketici Dernekleri Federasyonu’nun (TÜDEF) açıklamalarına ve biliminsanlarının araştırmalarına rağmen Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden dün yapılan açıklamada, “Kasım, aralık, ocak, şubat ve mart aylarında başkentin hiçbir semtinde hava kirliliği yaşanmadığı” iddia edildi. Açıklamada, ‘Güney Afrika’dan ithal edilen kömürün ısınmada kullanılması” projeleriyle, Ankara'nın temiz ve solunabilir bir havaya kavuştuğu ileri sürüldü. Açıklamaya göre, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ankara’da doğalgaz abone sayısının 1 milyon 200 bini aştığını, toplu taşımada kullanılan doğalgazlı otobüs sayısının da bine yaklaştığını da bildirdi.

Çevre ve Orman Bakanlığının hava kalitesini izleme istasyonları web sitesine göre, 18 Aralık 2008’de Ankara Sıhhiyedeki duman kirliliği 5070 mikrogram/metreküpe ulaşmış, Ankara Bahçelievlerde ise değerler 900 mikrogram/metreküp olmuştu. Uzmanlar, Dünya Sağlık Örgütüne göre normal sınırların 150 ile 300 miligram/metreküp arasında değiştiğini, 1.000 mikrogram/metreküpün ise alarm durumu olduğunu belirtmişlerdi. Yine aynı bölgelerde azotoksit kirliliğinin de Dünya Sağlık Örgütü limitlerini aştığı belirlenmişti. Ankara Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Akdur, bu değerlerin ölüm sınırının 2.5 katı, Dünya Sağlık Örgütü’nün izin verdiği sınırların ise 10 katı olduğunu söyleyerek, özellikle bebeklerin, yaşlıların, solunum sistemi hastalığı, kalp damar sistemi hastalığı olanların hastalıklarının ağırlaşacağını söylemişti.

Çevre Bakanlığı, daha sonra bu vahim rakamların ölçüm sistemlerindeki bir arızadan kaynaklandığını iddia etmiş, ve sisli tabloyu yalanlamıştı. Sağlık Bakanlığı’nın da ‘korkulacak bir şey yok’ açıklamasının ardından açıklama yapan TÜDEF Genel Başkanı Ali Çetin, “Hava kalitesinin bozulması gerek hükümetin, gerek de AKP'li belediyelerin bedava, kalitesiz kömür dağıtmaları ile ilişkisinin yanında, doğalgaza yapılan insafsız ve fahiş zam yoluyla konutlarda kömür kullanımını da teşvik ettiği her kesimce kabul edilmektedir” diye konuşmuştu.