Havacılar, İstanbul’a Üçüncü Hava Limanı İstiyor

Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği (TÖSHİD) Başkanı Şahabettin Bolukçu, İstanbul’un üçüncü bir hava limanına gereksinimi olduğunu bildirdi.

Bolukçu, Atatürk Hava Limanı’nı terminal ve pist olmak üzere iki açıdan değerlendirmek gerektiğini belirterek, terminalin iyi, ancak pist sayısı ve kalitesinin ise yetersiz olduğunu söyledi. Ataköy’den Küçükçekmece yönüne olan pistin kısa olduğunu, ayrıca hava durumuna göre yılın yarısında kullanılmadığını kaydeden Bolukçu, birbirine paralel iki pistin ise aynı anda kullanılamadığını ifade etti. Bolukçu, “Atatürk Hava Limanı’na yeni bir pist yapılamayacağına göre, İstanbul’un düz bir yerinde hava limanına ihtiyaç var. Bana göre üçüncü hava limanı Büyükçekmece taraflarında bir yere yapılabilir.” dedi.

Türkiye Hava Yolu Pilotları Derneği (TALPA) Başkanı Tuna Gürel de İstanbul’a üçüncü hava limanının gerekli olduğunu kaydederek, gün geçtikçe kargo ve yolcu sayısının arttığını vurguladı. Atatürk Hava Limanı’nda 102 park yeri bulunduğuna dikkat çeken Gürel, Türkiye’deki uçak sayısının 206 olduğunu, ayrıca yabancı hava yolu şirketlerinin İstanbul’a geldiğini anlattı. Tuna Gürel, Sabiha Gökçen Hava Limanı’nın kullanıma geç açıldığını da savunarak, yolcu sayısı, kargo ve hava trafiğindeki artış dikkate alındığında İstanbul’da üçüncü bir hava meydanının gereksinim olduğunu kaydetti.