Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi Oldu

Sanayileşme sürecindeki İzmir'in sembol yapılarından biri olan tarihi Havagazı Fabrikası, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin restorasyon çalışmalarıyla, kentin önemli kültür merkezlerinden biri haline getiriliyor. Yaklaşık 150 yıl önce Fransızlar tarafından inşa edilen fabrikadaki restorasyon tamamlandı. Önümüzdeki günlerde çevre düzenlemesi yapılacak ve kompleks İzmirlilerin hizmetine girecek.

Havagazı Fabrikası Restorasyon Projesi gereğince, 24 bin metrekarelik açık alan üzerindeki 2850 metrekarelik inşaat alanına sahip tescilli yapılar dışındaki tüm yapılar yıkıldı. Aslına uygun olarak restore işlemleri yapılan tescilli yapılar, Gençlik Merkezi olarak kullanılacak.

Fabrika sahasındaki dökümhane binası kafeterya olarak planlanırken, depo binaları da sergi salonu ve sanat atölyeleri şeklinde düzenlendi. Ayrıca diğer tescilli yapılar, okuma salonu satış birimi ve idari bina olarak kullanılmak üzere restore edildi. Alanın gerisindeki iki katlı betonarme bina da yeniden düzenlenerek yenilendi. Aynı çalışmalar çerçevesinde, Havagazı Fabrikası'nın simgesi konumunda olan dev bacanın iç temizliği yapıldı ve baca güçlendirildi.

Bacası da elden geçti

Liman gerisindeki Havagazı Fabrikası'nın kültürel etkinlik merkezi haline getirileceğini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Burası, İzmir'i kültür ve sanat merkezi vizyonuna ulaştıracak en önemli yerlerden birisi olacak. Çevre düzenlemesinin de bitmesiyle birlikte, eski Havagazı Fabrikası'nı 24 saat yaşayan bir merkez haline getirmek istiyoruz" diye konuştu.

Başkan Kocaoğlu, günümüze kadar ayakta kalabilen az sayıdaki tarihi eseri yaşatmak için yoğun çalışmalar yaptıklarını ifade ederek şöyle devam etti:

"Temel hedefimiz tarihi mekanları gelecek kuşaklara taşımak. Bu proje, kentin kültür ve sanat hayatını canlandırma yolunda çok önemli bir adım. Üçkuyular'daki Adnan Saygun Sanat Merkezi ile birlikte İzmir, kültür ve sanat altyapısı bakımından öncü kent olacak."

İnşaatına 1862'de başlandı

Fransız "Laidloux and Sons" şirketi tarafından inşaatına 1862 yılında başlanan Havagazı Fabrikası, 1902 yılından itibaren şehrin havagazı ile aydınlatma sisteminin odak noktasını oluşturmuştu. Kentte elektrikle aydınlanma devreye girene kadar kullanılan Alsancak'taki fabrika, İzmir'in her dönem çağdaş ve öncü olduğunun da bir göstergesi olarak anılıyor. Güçlü bir ticaret ve liman kenti olan İzmir'de sanayinin gelişmesinde çok önemli rol oynadığı bilinen fabrika, çok maksatlı kullanımlara uygun yeni düzenleme sonrasında kentin en önemli cazibe merkezlerinden biri olacak.