Havagazı Fabrikası'nda Gökçek’in İtirazı Reddedildi



Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in Maltepe Havagazı Fabrikası’ndaki asbest söküm çalışmalarının; Ankara Tabip Odası, Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin Ankara Bölge İdare Mahkemesi’ne başvurusu üzerene verilen yürütmeyi durdurma kararına ilişkin itirazı Ankara Bölge İdare Mahkemesi tarafından reddedildi.

 Ankara Tabip Odası ve Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kararı “adalete güvenin tazelenmesi” olarak değerlendirdi.

Yargı gereken cevabı verdi

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, kararı “Yargı halkın sağlığını hiçe sayan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in itirazı reddederek gereken cevabı verdi. Bu karar binanın önlem alınmadan yıkılması ve bilimsel raporlarımızın ve halk sağlığının tehdit edildiğinin göstergesi olarak okumak gerekli. Gökçek’in sunduğu belgelere karşı meslek odalarının belgeleri ve bilimsel raporlarına yargı noktayı koymuştur. Asbest maruziyetinin üstünün kapatılmasına izin vermeyeceğiz” diye değerlendirdi.

Bina acilen karantinaya alınsın

Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Bulut da karara ilişkin, “Büyükşehir Belediyesi mevzuata ve ilgili yönetmeliklere aykırı şekilde yıkım yaparak halk sağlığını tehdit etti. Şu anda asbest maruziyetinin ne olduğu düzenli yapılan analizlerle belirlenemedi. Ancak ortada çok ciddi bir sağlık sorunu var. Binanın acilen karantinaya alınması gerekli. Asbestte hedef sıfır maruziyettir. Ancak bu alanda akredite ve bilim çevrelerinde güvenilirliği olan TÜBİTAK gibi kurumların desteği ile yapılacak ölçüm ve denetlemelere başvurulmalıdır'' dedi.

Gelin, suç duyurusunda bulunalım

Candan ve Bulut, tüm yurttaşları 22 Mart Çarşamba günü saat 11:00’de Ankara Adliyesi’nde, Gökçek hakkında 5237 sayılı TCK m. 181 uyarınca çevrenin kasten kirletilmesi ve m. 257 uyarınca görevi kötüye kullanma suçundan bireysel suç duyurusunda bulanmaya davet etti.