Havran'da Balıklar Öldü



Balıkesir’in Havran İlçesi’nde zeytin işleme tesislerinin kara suyuyla kirlettiği Havran Çayı’nda, toplu balık ölümleri meydana geldi. Yüzlerce balık telef olurken, olayın zeytin işleme tesisinin çaya bıraktığı sanayi atıklarından kaynaklandığı ileri sürüldü.

Balıkesir'in Havran İlçesi’nde, zeytin işleme tesislerinin zeytin kara suyuyla kirlettiği Havran Çayı’nda, toplu balık ölümleri meydana geldi. Balık ölümleri, bölgede tarlası bulunan çiftçiler tarafından Kaymakam Fatih Genel’e bildirildi. Kaymakam Genel, konuyu telefonla İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’ne aktardı. Balıkesir’den gelen ekip, balık ölümlerinin yaşandığı alanda incelemelerde bulundu, ölen balıklardan ve sudan örnekler aldı.

İnceleme sonucu bekleniyor

Kaymakam Fatih Genel, alınan örneklerin Balıkesir İl Çevre ve Orman Bakanlığı laboratuvarına gönderildiğini belirtti, "Çay yatağında, özellikle sığ alanlarda suyun renginin karardığını ve su sıcaklığının yüksek olduğu alanlarda balık ölümleri yaşandığını gördüm. Balıkların ölümüne oksijen yetersizliği neden olmuş. Tahlil sonuçlarını bekliyoruz. Ancak biz söz konusu alanda inceleme yaparken, iki adet de rögar kapağı tespit ettik. Su akışının bulunmadığı iki adet rögarın belediye kanalizasyon sistemine ait olmadığının anlaşılması üzerine, sofralık zeytin üretim ve paketleme konusunda faaliyet gösteren Ant Gıda A.Ş.’nin olabileceği düşüncesi hakim oldu. Ayrıca bu şirkete ait tesiste de İl Çevre ve Orman Müdürlüğü tarafından konu ile ilgili inceleme yapılıp, rögarların ne zaman ve kim tarafından yapıldığı incelenmeye başlandı" dedi.

Kara su çaya bırakılıyor

Balık ölümlerine sanayi tesislerinden arıtılmadan çaya bırakılan zeytin kara suyunun neden olduğunu belirten Güney Marmara Doğal ve Kültürel Çevreyi Koruma Derneği (GÜMÇED) Edremit Körfezi Şubesi Başkanı Mehmet Akif Öznal, "Bazı zeytinyağı fabrikaları uyarılara aldırmadan zeytinin işlenmesiyle ortaya çıkan kara sularını çaya bırakıyor. Fabrika sahipleri veya sorumluları denetim yapılmamasından cesaret alıyor. Umarım sorumlular bulunur ve cezalandırılır. Böyle giderse çaylarımız ve nehirlerimizdeki balık türleri tamamen yok olacak" diye konuştu.