Hayalet Barajlar!





İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin internet sitesinde yer alan haritada gösterilen barajlardan 4'ü gerçekte yok. Haritada gözüken Alaçalı, Kabakoz, İsaköy ve Sungurlu barajları henüz proje aşamasında ve daha yapılmadı.

İstanbul'un şehir şebeke suyunu karşılayan 7 barajdan 4'ü Avrupa yakasında, 3'ü ise Anadolu yakasında bulunuyor. Ancak belediyenin internet sitesindeki haritaya göre, Anadolu yakasında 7 baraj varmış gibi görülüyor. Ömerli, Darlık, Elmalı barajları gerçek olmasına karşın, Alaçalı, Kabakoz, İsaköy ve Sungurlu barajları henüz yapılmadı. Hayalet barajlar, haritayı yaklaştırınca yok oluyor.

Henüz yapılmayan barajlardan Alaçalı'yı, DSİ 1991'den beri yapmayı planlıyor. Alaçalı Barajı, Melen Çayı'ndan gelen suyun depolanacağı bir göl olarak planlanıyor. Yapıldığında 20 milyon metreküplük bir denge deposu vazifesi görecek olan Alaçalı Barajı'ndaki su, 9 kilometrelik bir isale hattıyla Cumhuriyet Arıtma Tesisleri'ne iletilecek. Yeşilçay üzerinde yapılması planlanan İsaköy Barajı'nın su biriktirme kapasitesi ise 190 milyon metreküp olacak. Diğer iki hayalet baraj Sungurlu ve Kabanoz barajlarının da yine Yeşilçay üzerinde inşa edilmesi planlanıyor. İSKİ yetkilileri, söz konusu barajların yapılmasının planlandığını ancak bunların henüz projelendirilmediğini söyledi. İSKİ Genel Müdürü Mevlüt Vural, Mayıs 2007'de yaptığı bir açıklamada, "Yeşilçay Projesi ile İsaköy ve Sungurlu barajlarını yaparak İstanbul'a yılda ilave 190 milyon metreküp su sağlayacağız" demişti.