"Hayat Tarzı Temsilleri" Bir Panelle Son Haftasına Giriyor

Osmanlı Bankası Müzesi'ndeki, "Aradığınız Kişiye Şu An Ulaşılamıyor: Türkiye'de Hayat Tarzı Temsilleri, 1980-2005" sergisi, "Son 25 Yılda Türkiye'de 'Hayat Tarzları', Kültür ve Toplum" başlıklı panel ile son haftasına giriyor. 1980 sonrası dönemde öne çıkan hayat biçimleri ile bunları çerçeveleyen toplumsal ve kültürel dönüşümlerin tartışılacağı panele, Zafer Yenal, Meltem Ahıska, Çağlar Keyder ve Nazan Üstündağ katılacak.

Türkiye'de devlet yapısında, ekonomik politikalarda ve sınıfsal ilişkilerde yaşanan değişimlerin kültürel alana etkisi, panelin ana eksenlerinden birini oluşturacak. Küreselleşme, neo-liberal politikalar, yoksullaşma, etnik çatışmalar, laiklik, İslamcılık, şiddet gibi konular ve bunları sarmalayan toplumsal süreçler de, panelin katılımcıları tarafından irdelenecek konular arasında yer alacak.

Hayat tarzı kavramından hareketle, yakın geçmişimize hem çok tanıdık hem de çok yabancı bir ayna tutan sergi, izleyicileri, "bugün" hızla geçmiş olurken, "geçmekte olan"a yeni bir gözle bakmaya çağırıyor. Sergi kapsamında hazırlanan kitap, Osmanlı Bankası Müzesi'nde satışa sunuluyor. Küratörlüğünü, Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyeleri Doç. Dr. Meltem Ahıska ile Yard. Doç. Dr. Zafer Yenal, tasarımını ise Bülent Erkmen'in üstlendiği sergi, 17 Eylül'de sona erecek.

Doç. Dr. Meltem Ahıska
1980'de Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nü bitirdi. 1994'te Westminster Üniversitesi'nde İletişim ve Enformasyon Çalışmaları Merkezi'nde yüksek lisans yaptı. 2000'de Londra Üniversitesi, Gold Smiths College Sosyoloji Bölümü'nde doktorasını bitirdi. 1999'dan bu yana Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nde Öğretim Üyesi olarak çalışıyor. 2003 ve 2005 yıllarında Budapeşte Central European Üniversitesi'nde, sırasıyla Cinsiyet Çalışmaları ve Sosyoloji bölümlerinde Misafir Öğretim Üyesi olarak ders verdi. 1997-1998 yılları arasında Cambridge, Anglia Polytechnic Üniversitesi, İletişim Çalışmaları Bölümü'nde Öğretim Üyesi olarak görev aldı. Akıntıya Karşı, Zemin, Defter ve Pazartesi dergilerinin yayın kolektiflerinde yer aldı.

Son çalışması;"Occidentalism and Registers of Truth: The Politics of Archives in Turkey" (Batılılaşma ve Gerçeğin Kayıtları: Türkiye'deki Arşiv Politikası), New Perspectives on Turkey, Bahar 2006 sayısında yayımlandı.

Yard. Doç. Dr. Zafer Yenal
1989'da Orta Doğu Teknik Üniversitesi Ekonomi Bölümü'nden lisans derecesini aldı. 2000 yılında Binghamton Üniversitesi'nde sosyoloji alanında doktora çalışmasını tamamladı. 2000 yılından bu yana Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nde Öğretim Üyesi olarak çalışıyor. Tarihsel sosyoloji, toplumsal hareketler, kültür, tüketim ve yemek sosyolojisi alanlarında makaleleri yayınlandı. Tarih Vakfı'nın 2004 yılında düzenlediği "Hikayemi Dinler Misin? Tanıklıklarla Türkiye'de İnsan Hakları ve Sivil Toplum" adlı sergi ve kitap çalışmalarının editörlüğünü ve araştırmasını (Meltem Ahıska ile birlikte) yönetti.. 2001 yılından bu yana New Perspectives on Turkey dergisinin editörlüğünü yürütüyor.

Prof. Dr. Çağlar Keyder
Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nde öğretim üyesi olan Çağlar Keyder, aynı zamanda New York Eyalet Üniversitesi-Binghamton'da sosyoloji dersleri de veriyor. Keyder'in çalışmaları, Osmanlı tarihi ve sosyolojisi, kalkınma, kırsal dönüşümler, göç ve kent konularında yoğunlaşıyor. Memalik-i Osmaniye'den Avrupa Birliği'ne adlı kitabında, Osmanlı devletinin çöküşünden Avrupa Birliği adaylığına kadar uzanan süreçteki Türkiye üzerine yazdığı makaleler yer alıyor.

Yard. Doç. Dr. Nazan Üstündağ
1994'te Boğaziçi Üniversitesi'nden mezun oldu. 1998'de İndiana Üniversitesi'nde doktorasını yaptı. Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nde öğretim üyesi olan Üstündağ, modernite teorileri, anlatı metodları ve devlet etnografyası alanlarına ilgi duyuyor.