Haydar Aliyev Müzesi Doka Kalıp ile Şekilleniyor



Zaha Hadid tarafından tasarlanan ve göz alıcı farklı tasarımı ile dünyanın sayılı projeleri arasında olmaya aday Haydar Aliyev Kültür Merkezi'ni Doka Kalıp şekillendirecek. Alışılmış yapı formlarının dışında ve eğrisel hatların oluşturduğu projenin eğrisel formdaki çatı kaplaması da, bazen cephe kaplaması, bazen çatı örtüsü, bazen de döşeme kaplaması haline geliyor. Merkez, 13 bin 573 m2 kütüphane, 20 bin 332 m2 konferans salonu, 12 bin 354 m2 müze bölümleri olmak üzere toplam 101 bin 144 metrekare alan üzerinde inşaa ediliyor.

Projede kullanılacak Doka sistemleri, Top 50 Geniş Yüzeyli Kalıp Sistemi, eğrisellik için Ahşap Şablon, Doka Yuvarlak Kalıp H20, Doka Tek Taraflı Tırmanır Kalıp D22'den oluşuyor.



Doka Kalıp Türkiye Genel Müdürü Suavi Gürel, projenin kendileri için bir prestij projesi olduğunu belirterek, “Azerbaycan için çok büyük önem taşıyan bu kültür projesinde görev almaktan dolayı çok mutluyuz. Bu projede değişik bir mimari çalışma uygulanacak. Bu açıdan bakıldığında bizim için bir prestij projesi. Doka Kalıp tarafından üretilen ve mimaride kalıpların dışına çıkılmasını sağlayan sistemlerimizi de sergileme imkanı bulacağız” dedi.

Aralarında bugüne kadar yapılmış en yüksek yapı rekorunu eline geçiren Burj Dubai, Türkiye`nin en büyük projelerinden olan Marmaray tüp geçidi, Karadeniz sahil yolu Gülburnu köprüsü, Neomarin Pendik AVM, Karkamış, Birecik, Borçka ve Muratlı barajları ile Ermenek Santral binası gibi binlerce projenin tercih edilen kalıp markası olan Doka Kalıp Türkiye, yurtdışında iş yapan Türk inşaat şirketlerinin yanısıra Türkmenistan ve Azerbaycan operasyonlarını da yürütüyor.