Haydarpaşa - 2

Marmaray'ın 2009 yılında faaliyete geçmesiyle işlevsiz kalacak olan Haydarpaşa Garı ve çevresi için Alman Drees &Sommer firmasının proje hazırladığını dün yazdık. Firma yetkilisi Friedrich Oesterle, bu önemli projeyi, ilgili kuruluşlar ve halk ile en geniş şekilde danışarak hazırlayacağını anlatmıştı... Uygar bir yaklaşım. Peki acaba Mimarlar Odası gibi kuruluşlar projeye ve öngörülen işbirliğine ne diyor? İstanbul Mimarlar Odası Genel Sekreteri Mücella Yapıcı diyor ki:

- Alman firmasının görevi göz boyamaktır. Bizim gibi kuruluşların görüşünü alıyorlar. Yarın kalkacak, kendi bildiklerini okuyacak ama kamuoyuna "Biz Mimarlar Odası'nın da görüşünü aldık" diyerek bizi de suç ortağı haline getireceklerdir. Aslında nelerin yapılacağına karar verildi. Şimdi bu işe halkı katmaya çalışıyorlar.
- Haydarpaşa Garı iptal olacaksa oraya yeni bir proje gerekmez mi sizce?
- Marmaray'ın ilk projelerinde Haydarpaşa Garı işlevini sürdürüyordu. Garı satışa çıkarmak için Marmaray'ın yolunu değiştirdiler. Haydarpaşa gar olarak kalmalıdır. Dünya endüstri mirasıdır. İşlevini sürdürmelidir. Biz bunu savunuyoruz. 70'in üzerinde sivil toplum kuruluşuyla birlikte savunmaya devam edeceğiz.
- Bir milyon metrekareye iki milyon metrekare kapalı alan düşünülüyor. Buna ne diyorsunuz?
- Böyle bir alanın planlamasını İstanbul Metropolitan Planlama Bürosu'nun yapması lazım... Kaç emsal olacağı, nasıl yapılanacağı konusunu saptamak Alman firmasının işi değildir. Kıyıdaki bir alana böylesine yoğun bir yapılanma akla hayale sığar şey değil... Cinayet... Üstelik bölgeyle ilgili sit kararı da var...