Haydarpaşa Garı Otel Olacak



İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından onaylanarak koruma kuruluna gönderilen Haydarpaşa Garı ile ilgili imar planında tarihi bina “gar, kültürel tesis, turizm ve konaklama” alanı olarak belirlendi. Planda Haydarpaşa Limanı’nın gerisindeki bölgeye yüzde 60 oranında yapılaşma getiriliyor. Plan ile Moda’dan başlayarak Salacak’tan Üsküdar’a kadar uzanan sahil şeridi ticari yapılaşmaya açılıyor. Bu imar planı hayata geçerse Haydarpaşa ve çevresi kamunun kullanımına kapatılacak. Koruma kurulu daha önce Haydarpaşa Gar ve liman bölgesini SİT alanı ilan ederek gönderilen planları reddetmişti.

İBB Meclisi tarafından 18.12.2009 tarihinde oyçokluğuyla kabul edilen imar planı ocak ayında 5 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’na gönderildi. Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) 1 No’lu Şube de 19 Şubat 2010’da koruma kuruluna bir dilekçe vererek birçok sakınca içeren planının onaylanmamasını istedi. Kamuoyundan sır gibi saklanan planın en önemli kısmı olan “TCDD Gar, Çevresi ve Geri Sahası Bölgesi” ana başlığının altındaki 5. madde de “Haydarpaşa gar binasının zemin katı TCDD işletmesinin ihtiyacı ölçüsünde gar hizmetleri için kullanılacaktır. Geri kalan kısımsa kültür merkezi, (kongre, konser, sergi gibi) sosyal tesis ve konaklama tesisi olarak kullanılabilir” deniliyor. BTS, bu madde ile Haydarpaşa Garı’nın demiryolu işlevinin sonlandırıldığını ve tarihi yapıya “otel” işlevinin yüklendiğini vurguladı.

Planda yer alan “Alanın içeriği liman geri sahası olarak tanımlanan bölge, turizm bölgesi ve karma kullanıma konu olacaktır. Bölgede yer alacak konaklama tesisleri alanın yüzde 60’ını teşkil edecektir” maddesi de dikkat çekti. Sendika bu maddeyi “Alanın tamamının yüzde 60’nın konaklamaya ayrılması bu alanı oteller bölgesine çevirmektedir” diyerek eleştirdi. Sendika, alana yeni bir gar binası yapılmak istendiğini vurguladı.

Bölgede yer alan “Ticaret alanları”nın hizmet sektörüne de hitap edeceği, prestijli konut ve günübirlik turizm tesisleri olarak düzenlenebileceği belirtilerek emsal 2.07 verildi. Bu madde ile Rıhtım Caddesi’nin İbrahimağa Köprüsü’ne uzanan bölümünde yapılacak ticaret alanlarına en yüksek yapılaşma emsalinin verilmesi eleştirilerek “132 bin 690 metkeralik alanda 274 bin 970 metrekare gibi toplam inşaat alanı olacaktır. ‘Alan kamusal kullanıma açılacak’ ilkesi burada tümden terk edilerek parası olana kamu arazisi üzerinde prestijli konut edinme imkânı sunulmaktadır” denildi.

Kruvaziyer limanı

“Liman alanı ulusal ve uluslararası yolcu taşımacılığına hizmet verecek şekilde düzenlenecektir” maddesi ve helikopter pisti yapma projesi ile adı konulmasa da Haydarpaşa’nın kruvaziyer limanına çevrileceği belirtildi. Planda “TCDD Sosyal Tesisi” ve “Belediye Hizmet Alanları”nda yapılaşmaya kat sınırlaması da getirilmedi.