Haydarpaşa Garı'nın Projesine Onay Yok!



Bianet'ten Nilay Vardar'ın haberine göre, Kadıköy Belediyesi, Haydarpaşa Garı binasının restorasyonuna tarihi binanın özgün yapısını bozacağı için yapı ruhsat vermeyecek.

Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, yaptığı basın toplantısında kendilerine TCDD’den gelen projenin orijinal olmadığını, garın çatısında cafeterya, asansör, çatı eklemesi yapıldığını belirterek ‘‘Biz bu projeyi reddediyoruz. Orijinali hali gelirse onaylarız. Bu binanın restore edilmesini biz de istiyoruz’’ dedi.

Sivil toplumun mücadelesi neticesinde Haydarpaşa Garı’nın gar olarak kalacağı ve hızlı tren için kullanılacağı iddia edildi. 5. No’lu Koruma Kurulu’nun onayladığı proje kapsamında gar binasında restorasyon yapılmak isteniyor.

Haydarpaşa Garı İşte Böyle Olacak!

Nuhoğlu: Haydarpaşa Türkiye'nin hafızası

Nuhoğlu, TCDD ile görüşmeye gittiğini ancak hızlı trenin nasıl kullanılacağı, sadece gar binasının değil etrafında Kadıköy ve Üsküdar’ı kapsayan alanın ne olacağı ile ilgili kararsızlık olduğunu, rant tarafının ağır bastığını ancak kamuoyu tepkisinden çekinildiğini söyledi.

‘‘Garın ve çevresinin Kadıköy, Üsküdar İstanbul açısından önemi var. Burası Türkiye’nin hafızası ve gar etrafı ile birlikte bir bütün olarak korunmalı. 5 binlik planlar geçti, binlik planlar çıkmadı çünkü mahkeme süreci devam ediyor. Gar projesi binlik plan olmadan ve proje için yarışma düzenlenmeden yasal olarak yapılamaz.

"İnsanların nefes alacakları alanlara ihtiyaç var"

‘‘Burada bir proje yapılacaksa yaşayan insanlarla birlikte yapılmalı. Burası büyük bir alan ama ne yapılacağını bilmiyoruz. Halkın kullanılabileceği bir alana çevrilebilir burası. İnsanların nefes alacakları alanlara ihtiyaçları var. Bütün halinde toplumda tartışılmalı. Parça parça yem gibi atılıp arkasından ne geleceğinin belli olmadığı bir durum var. Ticari alanların yurttaşlara sağlayacağı hiçbir imkan yok. İstanbul’da son kalan kamu arazilerinin kesinlikle satılmaması gerekiyor. Yerelleşme artması gerekirken tamamen azalıyor, bakanlık kendi başına proje yapıyor.

"Kadıköy'deki son alanlar"

‘‘Bizim talebimiz proje alanının alışverişe dönük ticari, turizm alanından çıkartılması, sosyal, kültürel, sportif anlamda kullanılabilecek bir alana çevrilmesi. Dört denizi çevrili bir yerde yüzme bilmeyenler var. Denizle ilişkisinin kurulmasını istiyoruz. Kadıköy’de spor salonu yapılacak alan yok. Yürüyüş alanı yok. Neden Ankara’dan TCDD’nin binalarını satıyorsunuz? Buralar Kadıköy’deki son alanlar.’’

Kadıköy Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 2012 tarihli Haydarpaşa garını otele dönüştüren, çevresindeki 1 milyon metrekarelik bölgeyi ise ticaret ve turizm alanı olarak gösteren plana karşı iptal davası açmıştı. Hukuki süreç devam ediyor.