Hazar Petrolü Adriyatik’e Taşınacak



Bulgaristan’ın Burgaz kentinden başlayıp, Arnavutluk’un Vlora limanına kadar uzanacak 912 kilometrelik petrol boru hattı projesi için, Bulgaristan, Makedonya ve Arnavutluk başbakanları arasında ön anlaşma sağlandı.

Bulgaristan, Arnavutluk ve Makedonya, Rus ve Hazar Denizi petrolünün boğazlar kullanılmadan taşınmasını sağlayacak boru hattına onay verdi. Üç ülkenin başbakanı, Bulgaristan’ın Burgaz limanından Arnavutluk’un Adriyatik kıyısındaki Vlora limanına uzanacak boru hattının inşasına onay veren anlaşmayı imzaladı.

2008’de faaliyete girmesi beklenen boru hattı sayesinde, Rus ve Hazar petrolünün tankerlerle boğazdan taşınmasına gerek kalmadan pazarlanması hedefleniyor.
Boru hattının inşa edilmesi ilk kez 1994’te gündeme gelmiş ancak boru hattının geçeceği yol üzerindeki ülkelerin destek vermemesi nedeniyle inşa edilememişti.
Boru hattı faaliyete geçtiğinde, günde en az 750 bin varil petrol taşıması bekleniyor. Burgaz- Dedeağaç boru hattına alternatif olarak gösterilen Burgaz-Vlora petrol boru hattının yıllık taşıma kapasitesi ise 35 milyon ton.