Hedef 4 Mevsim Uludağ: Teleferik Kayak Bölgesine Kadar Uzatılıyor



Türkiye’nin en önemli kış turizm merkezlerinden biri olan Uludağ’ı yeniden cazibe merkezi haline getirmek için bir dizi çalışma başlatan Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan, yeni teleferik projesinin temeli cumartesi günü düzenlenecek törenle atılacak. Proje kapsamında Teferrüç İstasyonuna yapılacak olan yeni makine dairesiyle ilgili Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndan onayın çıkması ile projenin de startı verildi. Proje kapsamında Teferrüç İstasyonu’na yeni makine dairesi inşa edilecek. Bu sayede inşaat sürerken mevcut hatta yolcu taşımaya devam edilecek.

Saatte bin 800 kişi taşıma kapasitesi

Proje kapsamında halen çalışmakta olan 4.6 kilometrelik Teferrüç, Kadıyayla ve Sarıalan istasyonlarına, Oteller Bölgesi istasyonu da eklenecek. Tüm hattın yenilenmesinin ardından Tereffüç’e yeni yapılacak makine dairesi sisteme alınacak. Toplam 8.8 kilometreyle dünyanın en uzun teleferik hattı Bursa’ya kazandırılırken, 8’er kişi kapasiteli 175 gondol tipi kabinle, sıra bekleme derdi de ortadan kalkacak. Saatteki yolcu taşıma kapasitesi yeni projeyle bin 800 kişiye çıkarılırken, aile kabinlerinin yanında VİP kabinler de devreye alınacak. Yap-işlet-devret modeliyle hayata geçirilecek projeyle, Teferrüç ile Oteller Bölgesi arasında 24 saat kesintisiz ulaşım sağlanırken, projenin iki yıl içinde tamamlanması hedefleniyor.

Temel atma töreni öncesi Teferrüç istasyonunda incelemelerde bulunan Başkan Altepe, yüklenici firma Şentürkler Mühendislik ve İnşaat Ticaret A.Ş. temsilcisi İnşaat Mühendisi Latif Altay’dan proje hakkında bilgi aldı. Başkan Altepe, projenin detaylarını Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Seyfettin Avşar ve Genel Sekreter Yardımcıları Bayram Vardar ile Mustafa Altın ile birlikte değerlendirdi.

Hedef 4 mevsim Uludağ

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Uludağ’ı sadece kış aylarında değil, 12 ay kullanılabilen bir değer haline getirmekte kararlı olduklarını belirterek, yeni teleferik projesinin bu anlamda büyük önem taşıdığını ifade etti. Mevcut kapasitenin 10 katına çıkarılacağını hatırlatan Başkan Altepe, “Mevcut 30-35 kişi kapasitesi kabinlerle, özellikle lodoslu havalarda Uludağ’a ulaşım sağlanamıyor. Bu nedenle yılın 1 ayı teleferik kullanılamıyor. Yeni yapılacak gondol tipi kabinler her türlü hava koşulunda çalışabilecek. Sıra bekleme derdi de olmadığı için yerli ve yabancı turistler tarafından yoğun olarak kullanılacak. Şu anda Uludağ’a çıkanların büyük bölümü karayolunu kullanıyor. Ancak yeni teleferik devreye alındığında karayolunun yükü önemli ölçüde azalacak ve Uludağ’da egzoz gazı kirliliği ve trafik yoğunluğundan kurtulacak. Bunun yanında istasyonlara yapılacak konaklama ve yeme içme mekanları ile Uludağ’ın kent ekonomisine sağladığı katkı da artırılmış olacak" dedi.

Tüm istasyonlar yenilenecek

Proje kapsamında mevcut istasyonlar da tamamen yenilenecek. Teleferiğin başlangıç noktası olan Teferrüç İstasyonu’nda teleferik müzesi, süpermarket, 50 mağaza, 50 oda kapasiteli otel, çok amaçlı salon ile kafeterya ve restoran bulunacak. Önemli bir rekreasyon alınana dönüşecek Kadıyayla İstasyonu’nda ise tur rehber birimleri, kafeterya, restoran ve otel yer alacak. Kampçıların yoğun olarak kullandığı Sarıalan bölgesindeki istasyonda da tur rehber birimleri ile kafeterya bulunacak. Oteller Bölgesi’ne inşa edilecek istasyona da kayak eğitim birimleri, otel, kapalı spor ve sağlık birimleri ile kafeterya yapılacak.