Platform Garanti’de ‘Devrim’



Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi, Borga Kantürk ve Ahmet Öğüt’ün Türkiye’deki ilk kapsamlı sergisini gerçekleştiriyor. 28 Ocak 2006’ya kadar açık kalacak sergi süresince, “arka oda”da Absalon’un Solutions (Çözümler) 1991-93 başlıklı 4 performans videosu da gösteriliyor. 2005 yılında, Platform Garanti ve HIAP desteğiyle Helsinki’de misafir sanatçı programına katılan Borga Kantürk’ün işleri genellikle resim sanatı üzerine yoğunlaşır. Daha çok taklit etmeye, aynısını yapmaya yönelik olan işler, günlük kullanımdaki malzemelerin resmedilerek tekrar var edilmesi, bir bakıma, bozularak üretilmesi olarak düşünülebilir.

Sanatçının Platform’da sergilenecek işleri; mahrem, içe kapalı bir alana işaret eden, oyun hamurundan heykeller, oyuncaklar, kırılgan biblolar; seyredilen filmlerden, bilgisayar oyunlarından kurgulanan mizansenlerin hayat bulduğu minik sahneler ve 19. yüzyıl romantik ressamların çalışmalarına öykünen küçük boyutlu resimlerden oluşuyor.

Ahmet Öğüt, sergiye üç video işi, bir duvar resmi ve Osman Bingöl ile gerçekleştirdiği 6 parçadan oluşan fotoğraf dizisi ile katılıyor. Öğüt’ün iki videosu, What a Lovely Day (Ne Hoş Bir Gün) ve Cut it Out (Kes Şunu), neden sonuç ilişkileri içeren gerçek durumlara dair hayali senaryolar öneriyor.

Death Kit Train (Ölü Teçhizat Treni) videosu ise bu sergi kapsamında ilk kez Platform’da izlenecek. Öğüt, 2005 yılında Platform Garanti ve Pro Helvetia’nın desteği ile IAAB tarafından Basel’e misafir sanatçı olarak davet edildi.

Tasarımın sadeleştirilmesinin, yaşam tarzımızı devrimci bir şekilde dönüştürebileceği fikrinden ilham alan Absalon, tahta ve mukavva kullanarak inşa ettiği, içi ve dışı beyaza boyanmış hücre konstrüksüyonlarıyla tanınıyor. Sanatçı, “Arka oda”da sergilenen performans videolarını, modüllerde gerçekleştirmişti.

Borga Kantürk: 1978’de İzmir’de doğdu. Lisans ve yüksek lisans eğitimini Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nde tamamladı. 2002 yılında Araştırma Görevlisi olarak atandığı bölümde, Sanatta Yeterlilik Programı’nda eğitimine devam ediyor. Çok sayıda ulusal ve uluslararası sergiye katılan Kantürk, halen kurucu ekibinde yer aldığı K2 Sanat Merkezi ve KUTU Taşınabilir Sanat Mekanı’nın Proje Yönetmenliği’ni yapıyor.

Ahmet Öğüt: 1981’de Diyarbakır’da doğdu. Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nden mezun oldu. 2005 yılında Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi ve Pro Helvetia’nın desteği ile IAAB tarafından İsviçre, Basel’e, üç aylığına misafir sanatçı olarak davet edildi. Çok sayıda grup sergisine katıldı ve 2005 yılında Slovenya’daki Mala Galeri’de bir kişisel sergi açtı. Halen Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi’nde Araştırma Görevlisi olarak çalışan Öğüt, yüksek lisans eğitimine devam ediyor.

Absalon: 1993 yılında ölen sanatçı, 3. İstanbul Bienali’ne katılmıştı.


Borga Kantürk ve Ahmet Öğüt
Absalon, Solutions (1991-93)
20 Aralık 2005 - 28 Ocak 2006

Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi
İstiklal Caddesi 276 Beyoğlu
(0212) 293 23 61