Her 10 Evden 1'inde Klima Var



Türkiye'de ''klima kullanılabilecek'' ortalama her 10 evden birinde, klima bulunduğu belirtildi. Sektörün önde gelen firmalarından Türk Demirdöküm Pazarlama Yöneticisi Ufuk Atan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda klima pazarında hareketlilik yaşandığını söyledi.

Pazardaki hareketlilikte, sıcak geçen yaz ayları ve insanların konfor talebinin büyük etkisinin bulunduğunu dile getiren Atan, Türkiye'de büyük bir klima potansiyel kullanım ağının olmasına karşın, kullanım oranlarının istenilen düzeyin çok altında seyrettiğini ifade etti. Ufuk Atan, Türkiye'de klima kullanım düzeyinin son yıllarda artış göstermesine rağmen mevcut durumun da yetersiz olduğunu söyledi.

Klima kullanım oranlarıyla ilgili birçok araştırma ve anket yapıldığını dile getiren Atan, 2006 ve 2007'de ''klima kullanılabilecek evlerle'' ilgili yapılan araştırmalarda, her 100 evden 6 - 7'sinde klima kullanıldığının tespit edildiğini belirtti.

Son 4 yıl içinde söz konusu oranların iki katına çıktığını aktaran Atan, ''Klima kullanılabilecek ortalama her 100 evden 10'nunda klima kullanılır duruma gelindi'' dedi.

Türkiye'de klima konusunda çok ciddi bir pazar potansiyeli olduğunu belirten Atan, ancak pazar hacminin şu anda potansiyelin altında olduğunu söyledi.

Nüfusu Türkiye'nin 7'te biri olan Yunanistan'da söz konusu pazarın neredeyse Türkiye ile aynı olduğunu anlatan Atan, aradaki bu ciddi kullanım farkının konfor talebine bağlı olarak değişkenlik gösterdiğini ifade etti.

Türkiye'de özellikle güney kesimlerde klima artışının çok fazla olduğunu belirten Atan, zamanla konfor talebindeki artışa paralel olarak her eve en az 1 klimanın gireceğine ve insanların artık klimasız bir ortamda kalmak istemeyecekleri bir dönemin geleceğine inandıklarını sözlerine ekledi.

AA