Herkes Faizlere Odaklandı Konut Fiyatları Üçe Katlandı

Yabancı kaynaklarla kendi standardımızı yükselttiğimizi söyleyen Eminsoy, 'Kredi alanlar genellikle faize odaklanıyor. Kimse dönüp fiyata bakmıyor, ortada yüzde 300'lük kar var' dedi. Oyakbank Genel Müdürü Hakan Eminsoy, konut kredisi alanların genellikle ucuz kredinin peşine düştüğünü ve çok küçük farklara odaklandıklarını ifade ederek, 'Kimse dönüp konutun fiyatına bakmıyor' dedi.

Konutun satış fiyatına oranlandığında maliyetin yüzde 25 ila 30 arasında olduğunu belirten Eminsoy, 'Yani konut fiyatı 100 lira ise maliyeti 25 lira. Ortada yüzde 300'lük kar var. Buna arsa bedeli dahil'' diye konuştu. Hakan Eminsoy, Türkiye'deki birçok bankanın kendisini orta ve orta üstü gelire sahip segmente odakladığına dikkat çekerek, 'Şubenin düzenini bile ona göre yapıyorlar. Bu, şubenin dekorasyonuna bile yansıyor. Semtine göre şubelerde pahalı imajı verecek malzemeler kullanılıyor'' dedi.

Oyakbank olarak bunun tersine gitmeye karar verdiklerini ifade eden Eminsoy, ''Biz orta gelir grubu ve belki ortanın altı gelir grubunu hedefleyeceğiz. Çünkü Türkiye'nin her yanına yayılmak istiyoruz'' diye konuştu.

Araştırma yaptık
Konut kredileriyle ilgili olarak diğer bankalarla kıyaslama yapabilmek için araştırmalar yaptırdıklarını kaydeden Eminsoy, şöyle devam etti: 'Konut kredisindeki payımız yüzde 6-7 civarında. Bizimle nominal olarak aynı miktarda konut kredisi veren ve aynı segmente odaklanmış bir bankanın konut kredisi ortalaması tutar olarak 80-90 bin YTL civarında. Bizim ortalamamız 28 bin YTL. (Ben üst gelir, orta gelir, düşük gelirliye de hitap edeceğim) derseniz hiçbirine hitap edemeyebilirsiniz.''

Bankalar erken
Eminsoy, mortgage'ın beklentileri karşılamayacağını, çünkü konut kredilerinde şu andaki rekabet ortamının yasa çıkmadan da birçok kolaylığı getirdiğini ve bankaların erken davrandığını söyledi. Bugünkü konut finansmanının eksik bir finansman modeli olmadığını ve faiz oranlarının günün koşullarına göre oldukça iyi olduğunu vurgulayan Eminsoy, 'Hatta bankalar, bu faizleri (Bugün kar etmiyorum ama gelecekte kar edeceğim) düşüncesiyle veriyorlar'' dedi. Hakan Eminsoy, mortgage'ın, bankaların kredileri fonlamak için ülkede bono çıkarması imkanını getireceğini vurguladı.