"'Herkes için Sağlık' Deyip, Kenti Talan Ediyorlar"



Fransa’nın başkenti Paris’te yarın gerçekleştirilecek EXPO 2020 oylamasına saatler kala Sol ve Yeşiller Partisi Eşsözcüsü Avukat Arif Ali Cangı’dan açıklama geldi. Cangı, EXPO’nun kaybedilmesi halinde sorumlu olmadıklarını, bunun sorumlusunun çevre ve doğaya zarar verenler, projeler ortaya koyanlar ve plansız çalışma yapanların olduğunu dile getirdi.

Cangı yaptığı açıklamada: “Daha iyi bir dünya için yeni yollar/herkes için sağlık" temasıyla İzmir 2020 EXPO'ya aday. Seçim yarın yapılacak. İzmir'in geleceğinin EXPO'ya bağlı olduğuna inanlardan değilim. Hatta EXPO'nun bahane edilerek İzmir'in geleceğiyle oynandığını düşünüyorum. Böyle düşünmekle birlikte, henüz EXPO oylaması yapılmadan İzmir'le ilgili bazı konulara dikkat çekmek istiyorum. EXPO 2015 adaylığı sürecini anımsatmak istiyorum, İzmir o zaman da aynı tema ile aday olmuştu, hatta Allianoi'yi de tanıtımda kullanmıştı. O zaman da ‘su altında kalma tehlikesi yaşayan Allianoi'yi koruyacak somut bir adım atmazsanız, EXPO'yu kazanamazsınız’ demiştik. Sonunda EXPO 2015 oylamasını İzmir kaybetti. Bu sonuç EXPO'yu isteyip de Allianoi'yi suya gömenlerin eseriydi” dedi.

Cangı, EXPO ve imar planları üzerinden de yüklendi. İzmir’e yönelik gündeme gelen projelere ve çevre sorunlarına da değinerek şöyle konuştu: “Yarın yapılacak EXPO oylamasından çıkacak olumsuz sonucun sorumlusu yine, "herkes için sağlık" temasını İzmir'de hayata geçirmeyenler olacak. "Herkes için sağlık" deyip; kentin akciğeri olan İnciraltı'nı EXPO'yu bahane ederek yapılaşmaya açanlar sorumlu olacak. "Herkes için sağlık" deyip, EXPO hazırlığı içinde İnciraltı'ndaki Kent Ormanını yok etmeye kalkanlar olacak. "Herkes için sağlık"deyip, EXPO'yu bahane ederek, şehircilik ilkeleri ve planlama ilkeleri diyen meslek odalarını susturanlar olacak. "Herkes için sağlık" diyerek, ulaşım sorununun çözümü ile alakası olmayan, Körfeze"köprü ve tüp geçit" lüzumsuz projesi üretenler olacak. "Herkes için sağlık" deyip, İzmir'in sağlığını bozan Aliağa'daki kirletici tesislere kömürlü, petrokoklu termik santraller ekleyenler. "Herkes için sağlık" deyip, İzmir'in göbeğindeki Gaziemir'deki nükleer bulaşıklı atıkları temizlemek için kılını kıpırdatmayanlar sorumlu. "Herkes için sağlık" deyip, İzmir'in en temiz yüzeysel su kaynağı olan havzayı kirletecek olan altın madenine (EFEMÇUKURU) izin verenler. "Herkes için sağlık" deyip, kentin içindeki çimento fabrikalarını, taş ocaklarını kaldırmayan/kapatmayan/koruyanlar sorumlu olacak. "Herkes için sağlık" deyip, kentin son kalan yeşil kamu alanlarını, AVM için peşkeş çekenler sorumlu olacak. "Herkes için sağlık" deyip, kenti rant paylaşım alanı olarak görüp, tek dertleri bu rantı paylaşanlar sorumlu olacak. Şimdiden söylüyorum, (çok umurumda olmasa da) EXPO oylamasını İzmir kaybederse, bunun sorumlusu biz olmayacağız. Yaşam savunucuları olamayacak. EXPO oylaması sonucuna bağlı olmadan, İzmir'in geleceği, İzmirlilerin kim yaparsa yapsın, yanlışa "yanlış" diyebilmesinde, özgür seçiminde”