HES İnşaatı Evlerine Hasar Verdi



DHA'nın haberine göre, Bartın merkeze bağlı Kayadibi Kavlak Köyü'nde 61 yaşındaki Adviye ve 64 yaşındaki Ali Kaynar çifti, HES tüneli inşaatı ve yol yapım çalışmaları nedeniyle hasar gören, AFAD'ın 'oturulamaz' raporu verdiği 2 katlı evlerini, gidecek yerleri olmadığı gerekçesiyle boşaltmadı. Çift, bazen hasarlı evlerinde, bazen de yandaki ahırda yatıyor.

Ali Kaynar, evin bulunduğu alanda kayma, duvarlarda ve kolonlarda ise çatlak oluşması üzerine geçen 13 Mayıs'da AFAD'a başvurdu. Evde inceleme yapan AFAD, 9 Haziran tarihli raporda söz konusu hasarın, konuta yaklaşık 150 metre mesafedeki Bartın- Arıt yolu yapım çalışmaları ile HES tüneli inşaatı sırasında yapılan patlatmalar sonucu oluştuğu belirtildi. Raporda ayrıca, santrale su taşıyan kanalın hasar görmesi sonucu evi ve çevresini su basması nedeniyle de konutta hasar oluştuğuna dikkat çekildi. Bölgede heyelan riskinin de arttığı belirtilen raporda Ali Kaynar'a ait 2 katlı betonarme evin kolon ve kirişlerinde kesme çatlakları, zemin kat döşeme betonunda kırılmalar, zeminde ayrıca şişme ve oturmaların meydana geldiği belirtilerek evin tahliye edilmesi gerektiği bildirildi.

Adviye ve Ali Kaynar çifti, rapora rağmen gidecek yerleri olmadığı gerekçesiyle evlerini boşaltmadı. Kaynar çifti, hasarlı evde kalmaya devam ederken, yol yapımı ve tünel inşaatıyla ilgili çalışmaların yoğunlaştığı dönemlerde yandaki ahıra koydukları yatakta uyuyor.

Ali Kaynar, ilk raporun ardından 12 Ağustos'da AFAD'ın kendilerine ikinci bir yazı gönderdiğini ve bu yazıda evlerinin Kuzey Anadolu Fay hattı üzerinde olduğunun belirtildiğini söyledi. Kaynar, "Yazıda yol ve tünel inşaatını sürdüren firmaların ihale sözleşme şartlarına uygun şekilde çalıştıklarından bahsediliyor ve firmaların söz konusu hasardan sorumlu tutulamayacağı belirtiliyor. Madem öyle ilk rapor neden öyle çıktı? Eşim bu yaşadıklarımız nedeniyle rahatsızlandı, şimdi hastanede yatıyor. Evimin her gün camları kırılıyordu. Biz buradan başka bir yere gidemeyiz. Burası tapulu arazimiz. AFAD iki farklı yazı gönderdi. Biz de şaşırdık ne yapacağımızı. Kış ayı geliyor. Biz burada soğuktan donarız, devlet bize sahip çıksın" dedi.