HES ve Madenlere Karşı 'Bin Ceviz Fidanı'



Evrensel'den Şerif Karataş'ın haberine göre, Tunceli’de mera kanunu ve geçen yıl çıkarılan yaylacılık ve son olarak 2/B arazilerinin satışına ilişkin yapılan düzenlemeyle birlikte “kamu çıkarı” adı altında, söz konusu arazilerin enerji ve madencilik şirketleri tarafından kullanımının önü açılıyor. Tunceli’de 145 maden arama ruhsatı verildi. 25 HES projesi bulunuyor. Bunların bir kısmı tamamlanırken, diğerlerinin de yapımı sürüyor.

HES ve maden tehlikesi

Erzincan Kemah vadisine yapılmak istenen 2 HES projesi ile 16 köyün boşalmasına, Doğu Anadolu ve Karadeniz arasındaki eşsiz bir doğal koridorda yetişen endemik bitkilerin ve vadideki yabani hayvanların yok olmasına neden olacak. Çevresel Etki Değerlendirme Raporu’na göre 50 yıllık ömürleri olacak olan barajlar işlevlerini yitirdiklerinde bataklığa dönüşecek. Ayrıca, Ilıç’ta çıkarılmakta olan altın madeninden, hemen yakında akan Karasu’ya atık karışması tehlikesi ve bölgenin deprem fay hatlarının üzerinde olması nedeniyle bölge halkının tedirginliği artıyor.

Metin Kahraman, Erdoğan Emir ve Ahmet Aslan’ın başlattığı “Bin Ceviz Fidanı” girişimi Dersim Dernekleri Federasyonu, Munzur Çevre Derneği. Dersim Kültürel ve Doğal Mirası Koruma Girişimi, Pülümür Dağyolu ve Kırkmeşe Köyleri Sosyal Yardımlaşma Dernekleri, Dersim Kulturverein Mainz, Berlin Free Munzur Çevre İnisiyatifi destek veriyor.

Berkin Elvan Fidanlığı

Müzisyenler ve etkinliği destekleyen kurumlarla birlikte ilk olarak 19 Nisan’da Erzincan’da başlayıp, 22 Nisan’da Ovacık’ta tamamlanacak fidan dikme etkinliklerine de, eşlik edecekler. Ovacık’taki ceviz fidanlığına, Gezi direnişi döneminde polisin attığı gaz kapsülünün başına isabet etmesi sonucu 268 gün yaşam mücadelesi veren Berkin Elvan’ın adı verilecek.

Dayanışma konseri

17 Nisan’da, The Mekan’da, müzisyenler Erdal Erzincan, Mazlum Çimen, Saki Çimen, Ahmet Aslan, Erdoğan Emir, Grup Abdal, Karmate, Aydoğan Topal, Mübin Dünen ve Kara Güneş, Gülay Aslan, Abdullah Demirbilek, Emre İnanan, Metin Kahraman yer alacak. İki ayrı konser salonunda yapılacak geceyi Güler Yıldız ve Seyri Mesel Tiyatrosundan Alişan Önlü sunacak. Etkinlikte ayrıca, çevre ve ekoloji hareketi avukatları Barış Yıldırım, Alp Tekin Ocak ve Ümit Aktaş, Tunceli, Karadeniz ve Erzincan Kemah’taki, bölgenin ekolojisini tehdit eden son gelişmeleri özetleyen birer konuşma yapacak. Ayrıca 12 Nisan’da da Cezayir Toplantı Salonunda, saat 12.00’de etkinliğe katılan sanatçılar, kurum temsilcileri ve Berkin Elvan’ın annesi, babası ve dayısının katılımıyla basın açıklaması yapılacak.