HES’in Tek Yararı Kendine

Rize İdare Mahkemesi, Artvin’in Borçka ilçesi, Camili (Maçahel) bölgesi Düzenli köyü sınırları içerisinde, Kiler Holding’e bağlı 4 enerji şirketinden birisi olan Gülkar Enerji firmasınca yapımı planlanan 5.05 megavat kurulu gücündeki Düzenli HES projesi için yürütmeyi durdurma kararı verdi. Artvin İl Tarım Müdürlüğü’nün Düzenli HES projesi imar planı yapılması amacıyla ‘tarım dışı amaçlı kullanım izni’ vermesine rağmen Camili Çevre Koruma Derneği ile 19 yurttaş tarafından, bu işlemin 5403 sayılı yasaya aykırı olduğu ve toprak koruma projesi hazırlanmadan böyle bir iznin verilemeyeceği iddiasıyla açılan davada mahkeme; hukuka, mevzuata ve kamu yararına uygunluk bulunmadığına hükmetti.

UNESCO’nun, 29 Haziran 2005’te ‘Dünya Biyosfer Rezerv Alanı’ olarak ilan ettiği Artvin’in Maçahel (Camili) Vadisi üzerindeki 8 HES projesinden birisi olan Düzenli HES projesi için hazırlanan raporda, Türkiye’deki tek Biyosfer Rezerv Alanı olan Camili Vadisi’nde yapılması planlanan HES projelerinin ‘kamu yararı’ başta olmak üzere ‘imar mevzuatına, planlama tekniklerine ve plan bütünlüğüne’ uygun olmadığı belirtildi.

‘Projeler bilimsel değil’

Kararda, bilirkişi raporunda belirtildiği üzere ‘Davaya söz konusu HES projesinde olduğu gibi bilimsel dayanaktan yoksun, yalnızca amacına yönelik parçacıl planlarla doğal varlıklarımız yok olmayla karşı karşıya kalacaktır” denildi ve Çevre ve Orman İl Müdürlüğü’nün havza bazında koruma-kullanma dengesini belirleyecek gerekli inceleme ve araştırmaları yapması ve çevresel kısıtları ortaya koyması gerektiğine de vurgu yapıldı.

HES projesi için vadi üzerinde bulunan 11 ufak derenin 10 kilometrelik tünellerle taşınması planlanıyor. Projenin sahibi, Başbakan Tayyip Erdoğan ve AKP’ye yakınlığı ile bilinen Kiler Holding.

Rize İdare Mahkemesi’nin kararını değerlendiren avukat Yakup Şekip Okumuşoğlu, Çevre ve Orman Bakanlığı’nın ‘Biyosfer Rezerv Alanı’ statüsünü tanımasına karşın bu alanların nasıl korunacağına dair yönetmeliği çıkarmadığına dikkat çekti.