HES'lerde Kara Hafta Sonu: Baskın ve Dinamit Kazası



Hidroelektrik santral (HES) inşaatlarında dün gergin bir gün yaşandı. Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, Küçükçayır köyünde yapımı süren HES inşaatında dinamit patlatılması sonucu kent merkezi ile 10 ilçenin içme suyunu sağlayan tesislerde havuz ve su tanklarında çatlaklar oluştuğunu açıkladı. Su kaybı nedeniyle bazı ilçeler susuz kaldı, il merkezine belirli aralıklarla su verilmeye başlandı. Tesislerde incelemelerde bulunan AK Partili Başkan Halil Bakırcı, tesisteki çatlakların büyümesi halinde 300 bin kişinin üç ay boyunca susuz kalacağını söyledi.

REDAŞ enerji şirketi tarafından yapımı sürdürülen Andon 1 ve 2 HES inşaatlarında dinamitle patlatılan bölge, Rize ve 10 ilçeye su sağlayan Andon İçme Suyu ve Arıtma Tesisi’ne 50 metre uzaklıkta.

‘Buralı değilsen def ol’ baskını!

Gümüşhane’nin Kürtün ile Giresun’un Doğankent ilçelerinde de hafta sonunda yöre sakinleri ile HES çalışanları arasındaki olaylar çıktı. Doğankent’te tomruk yüklü kamyonun yolu kapatması sonucu çıkan kavgada bir HES çalışanı dövüldü, çok sayıda HES çalışanı can güvenliklerinin olmadığı gerekçesiyle şantiyeyi terk etti. Kürtün’de ise Giresun veya Gümüşhaneli olmayanların şantiyeyi terk etmesi için yapılan baskında dört işçi dövüldü. Saldırıya uğrayan işçiler bıçaklı grubun kendilerine Diyarbakırlı veya Elazığlı olup olmadıklarını sorduklarını ve beş dakika içinde şantiyeyi terk etmelerini istediklerini söyledi. Her iki olayda 25 kişi gözaltına alındı. Şantiye yetkilileri, olayların ardından Elazığ, Adana ve Osmaniye nüfusuna kayıtlı çok sayıda işçinin şantiyeden ayrıldığını söyledi. (dha)