Heyelanın Nedeni Yarım Kalmış İstinat Duvarları



Kuşadası'nda Tuntaş Marina ve Işıkkent sitelerinde meydana gelen ve 65 kişiyi ölümle yüzyüze getiren heyelanın ardından gerçekleştirilen teknik incelemede, istinat duvarının hatalı yapıldığı tespit edildi. Kuşadası Belediyesi'nin talebi üzerine Aydın Afet ve Acil İşler Müdürlüğü'nden gelen jeoloji mühendisleri Hasan Yıldız ve Gazi Baştürk ile inşaat mühendisi Cengiz Öztürk'ten oluşan 3 kişilik ekip, dün çalışmaya başladı. Kuşadası Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü başkanlığında, heyelan olan 3 ayrı bölgede gün boyu teknik inceleme yapıldı. 3 kişilik afet ve acil durum müdürlüğü ekibi ile Kuşadası Belediye İmar ve Şehircilik Müdürü tarafından teknik bir rapor hazırlandı, kaymakamlık ve belediyeye teslim edildi.

Hazırlanan ön raporda, Türkmen Mahallesi'ndeki Tuntaş Marina Sitesi'nde yeni kaymaların olabileceğine dikkat çekilerek, zeminin ve binaların detaylı olarak incelenmesi gerektiği vurgulandı. Uzmanlar, ayrıca Tuntaş Marina Sitesi'ndeki diğer blokların da jeolojik olarak aynı zemin üzerinde yer almasından ve zeminin aşırı suya doymuş olmasından dolayı kayma riskinin devam ettiğini hatırlattı.

Rapor hazırlandı

Raporda şu görüşlere yer verildi: "Heyelan olan bir diğer bölgedeki Işıkkent Sitesi ile Nurgül Tekgöz-Sadet Değmez binaları arasındaki istinat duvarları yarım kalmış olup aynı zamanda tekniğine uygun olarak yapılmadığı görülmüştür. Bu kesimde istinat duvarının tekniğine uygun olarak yapılana kadar bölgenin izlenmesi ve özellikle bu şevli alana su gelişini önlemek için yüzey sularının drenajının sağlanması gerekmektedir. Bunun yanında Değirmendere Mahallesi Güneş Sitesi'nde yapılan incelemede ise bu bölgedeki site dışı terk edilmiş alandaki yolda, site içerisindeki binanın hemen altındaki eğimli alanda kaymanın meydana geldiği görülmüştür. Kayma sonucunda zeminde ve havuz çevresinde çatlamaların olduğu belirlenmiştir. İstinat duvarının acilen yapılması gerekmektedir."

Altungün: Bölge mühürlendi

Kuşadası Belediye Başkanı Esat Altungün, Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nden gelen uzman ekibinin belediye uzman ekipleriyle birlikte ön incelemeyi tamamladığını söyledi. Altungün, "Ön rapor doğrultusunda heyelan bölgelerinde çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nden kesin inceleme raporu gelene kadar bu rapor geçerli olacak. Tuntaş Marina Sitesi'nde C ve D blokları ile Kitaş sitesindeki otopark mühürlü olarak kalacak. Tesellimiz kimsenin canına bir zarar gelmemesidir" diye konuştu.