Hilton Bahçesine Yeni Yapı Ata'ya Saygısızlık



Mimarlar Odası eski Genel Başkanı Oktay Ekinci, Aydın Doğan'ın Hilton arazisi üzerine alışveriş merkezi ve rezidans yapmak istemesinin İstanbul'a, Atatürk'ün onayı olan bir plana ve şehircilik ilkelerine saygısızlık olduğunu savundu.

Hilton arazisinin Türkiye'nin hükümet kararıyla yeşil alanın işgal edildiği ilk yapı örneği olduğunu iddia eden Ekinci, “Hilton'un yeri, yüksekliği ve konumu yanlış. Bu otel Türkiye'nin hükümet kararıyla yeşil alanın işgal edildiği ilk yapı örneğidir. 1950'de Marshall yardımıyla burada otel yapılmak istendiğinde, dönemin Valisi Lütfi Kırdar'a, Atatürk'ün plancısı Prost, yeşil alan olarak belirlenen yerde olduğu için ruhsat vermemiş ve görevden alınmış. Yerine atanan Vali Fahrettin Kerim Gökay'ın baskılara teslim olması sonucunda inşaat izni çıkabilmiştir. Şimdi bu arsanın 50 yıldır dokunulmayan ve Prost planında yeşil alan olarak görünen bahçesine yeni oteller ya da rant tesisleri yapmaya kalkışmak, İstanbul'a, Atatürk'ün onayı olan bir plana ve şehircilik ilkelerine saygısızlıktır” dedi.

Tek yetki kurulda
Hilton arazisindeki sit kararının hangi türe ve dereceye girdiğinin belirlenmesi gerektiğini kaydeden Oktay Ekinci, “İmar izni istenebilir. Buna izin vermek, yani koruma planı önerisini onaylamak ya da reddetmek yetkisi de belediyede değil, Koruma Kurulu'ndadır” dedi.

Otel yıkılırsa dava açarız
Hilton Oteli'nde yapılacak herhangi bir tadilat karşısında dava açmaya hazırlanan İnşaat Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası ortak bir görüş bildirdi: “Hilton Oteli tescilli bir tarihi yapıdır. Yıkılamaz.” İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Cemal Gökçe, “Bu bölgede Anıtlar Kurulu'nun aldığı karar var. Şişli Belediyesi'nin yaptığı plan değişikliği mutlaka Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından geri çevrilmelidir” dedi. Gökçe, üç sivil toplum kuruluşu olarak, dava açabileceklerini kaydetti.