Hilton'a 255.5 Milyon Dolar



Emekli Sandığı'nın mülkiyetindeki İstanbul Hilton Oteli'nin 'varlık satışı' yoluyla özelleştirilmesi ihalesini Aydın Doğan ve Doğan ailesinin yüzde 95 hissesine sahip olduğu Ortadoğu Otomotiv kazandı. Ortadoğu Otomotiv, Zorlu Grubu ile kaldığı açık artırmada 255.5 milyon dolarla (yaklaşık 339.5 milyon YTL) İstanbul Hilton'un yeni sahibi olmaya hak kazandı. Bu aynı zamanda Türkiye'de bir gayrimenkule verilen en yüksek fiyat oldu.
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Türkiye'nin ilk 5 yıldızlı oteli özelliği taşıyan ve mülkiyeti Emekli Sandığı'na ait Hilton Oteli'nin özelleştirilmesine ilişkin satış için ihale ilanına haziran ayında çıktı. Son teklif verme süresi 1 Ağustos'ta dolarken, ihaleye 8 firma teklif verdi. ÖİB'de teklif veren firmaların katılımıyla dün gerçekleştirilen ihalede teklif zarfları açıldı ve kapalı zarf usulü ile verilen tekliflerde en yüksek değer 140 milyon dolar olarak belirlendi.

8 firma katıldı

Daha sonra firmaların tekliflerini yükseltmeleri için elemeli turlara geçildi. Elemeli ilk turda en yüksek teklif 201 milyon dolar oldu. Bu turda en düşük teklifi veren Heron-Permak ortak girişim grubu elendi. İkinci turda en yüksek teklif 211 milyon dolar olurken, Rixos Grubu ile bankacı Hüsnü Özyeğin'in oluşturduğu Ude-Fiba girişim grubu en düşük teklifle elendi. Üçüncü turda teklif 216 milyon dolara ulaşırken, Fenerbahçe Kulübü Başkan yardımcısı müteahhit Nihat Özdemir'in şirketi Limak elendi. En yüksek teklifin 225 milyon 250 bin dolara çıktığı dördüncü turda ise İçtaş İnşaat-Boğaziçi ortak girişim grubu elendi.
Elemeli turlar sonrasında ihale komisyonu açık artırma usulü ile ihaleyi sürdürdü. Açık artırma 225 milyon 250 bin dolardan başladı. Komisyon, açık artırmanın artırım aralığını 1 milyon dolar olarak belirledi. Bu aşamada Özaltın ile Hema ihaleden çekildi. Daha sonra Zorlu Holding ile yarışan Doğan ailesi şirketlerinden Ortadoğu Otomotiv açık artırmada en son 255 milyon dolar teklif etti.

Komisyon Başkanı Osman İlter'in artırım isteği üzerine Ortadoğu Otomotiv, 500 bin dolar daha ilave edip teklif tutarını 255.5 milyon dolara çıkardı ve en yüksek teklifi veren şirket oldu. İhale teknik olarak sonuçlanırken, nihai sonuç Rekabet Kurulu'nun görüşünün ardından Özelleştirme Yüksek Kurulu kararıyla kesinleşecek.

İhalede, Şişli İlçesi 3'üncü bölge Harbiye mevkiinde 64 parselde kayıtlı, 62 bin 337, 64 metrekare yüzölçümlü arsa ve üzerindeki İstanbul Hilton Oteli bina, müştemilat, demirbaş ve diğer malzemelerle birlikte satıldı.

2015'e kadar Hilton'un

Hilton Oteli, 2015'e kadar Hilton grubunca işletilecek. Hilton'un işletmesinde daha sonra Doğan Grubu söz sahibi olacak. Doğan Holding İcra Kurulu Başkanı Tufan Darbaz, rakipleri Zorlu'nun adı gibi zorlu çıktığına vurgu yaparken, ihale bedelini peşin ödeyeceklerini açıkladı. Şu anda Hilton'u işletmeyi düşünmediklerini belirten Darbaz, diğer otel satışlarına da ilgi gösterdiklerini söyledi. Hatırlanacağı üzere, Emekli Sandığı'na ait 6 otelin satışı düşünülüyordu. Ancak, işletme hakları için sözleşme imzalanan Stad Oteli Radisson Sas'ın muhalefeti sonrası satış listesinden çıkartıldı.İstanbul Maçka Oteli'nin satışı ise yargı süreci nedeniyle askıya alındı.

Türkiye'nin ilk beş yıldızlı oteli

Hilton Oteli, 1952'de tanınmış ABD'li mimarlar, Skidmore, Owings ve Merrill tarafından tasarlandı. Otelin projesinde yerel danışman Sedat Hakkı Eldem'in de katkısı oldu. Avrupa'da hâlâ faaliyette olan en eski Hilton'un açılışı 5 gün kutlamalarla yapıldı. Hollywood yıldızlarının yanı sıra iş ve siyaset dünyasının önemli isimleri katıldı. İnşası 21 ay gibi rekor sürede biten otelin salon duvarlarında Kütahya'da üretilen çinilerin yanı sıra Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun çinileri ve Füreya Koral'ın seramikleri kullanıldı. Otelin açılışını Hilton International'ın sahibi Conrad Hilton altın anahtarla yaptı. 15 Haziran 1955'te açılan otel Türkiye'nin ilk 5 yıldızlı oteliydi.

Hilton'dan kimler geldi kimler geçti

Türkiye'nin en eski 5 yıldızlı oteli Hilton'da bugüne kadar kalan yerli ve yabancı ünlüler şöyle: Anthony Quin, Christine Haydar, George Bush, Grace Kelly, Henry Kissinger, Jacky Onasis, Kral Huseyin, Laura Bush, Mohammed Ali, Peter Ustinov, Prens Rainer, Prenses Elizabeth, Quin Elizabeth, Rikcy Martin, Sean Connery, Abdi İpekçi,Bülent Ecevit, İsmet İnönü, Kemal Derviş, Kemal Unakıtan, Rahmi Koç, Recep Tayyip Erdoğan, Safiye Ayla, Sakıp Sabancı, Süleyman Demirel, Vehbi Koç,

Rakamlarla Hilton

12.000.000: 1955'ten bu yana Hilton İstanbul'un oda ve suitlerinde ağırlanan kişi sayısı.

35.706.682: Geçtiğimiz 50 yıl içerisinde Hilton İstanbul'un muhtelif restoranlarında servis yapılan kişi sayısı.

5.036.028: Geçtiğimiz 50 yıl içerisinde Hilton İstanbul'un muhtelif restoranlarında tüketilen et miktarı (kg).

4.357.526: Geçtiğimiz 50 yıl içerisinde Hilton İstanbul'un muhtelif restoran ve barlarında tüketilen içki miktarı (litre).

498: Hilton İstanbul'un satışa hazır oda adedi.

11: Hilton İstanbul'da iş dünyasının hizmetine sunulan çeşitli büyüklüklerdeki toplantı salonu adeti.

415: Hilton İstanbul'da çalışan kişi sayısı.

62.33: Hilton İstanbul'un üzerine konumlandırıldığı alanın ölçüsü (hektar).