Hindistan'dan 1 Trilyon Dolarlık Davet



Dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi olan ve hızla büyüyen ekonomisiyle küresel bir güç haline gelen Hindistan, Türkiye ile ekonomik ilişkilerini güçlendirmek için atağa geçiyor. Hindistan Sanayi ve Ticaret Bakanı Jyotiraditya M. Scindia, dünya ekonomisinde geleceğin, gelişmekte olan ülkelerin ticaretine bağlı olduğunun altını çizerek, "Türk yatırımcılara tamamen açığız" dedi. Türkiye'nin Yeni Delhi Büyükelçisi Levent Bilman ise "Buranın bir kıta olduğunu kimse unutmamalı. Fırsatlar ve ölçekler çok büyük. Orta sınıf her yıl yüzde 10 büyüyor. Türkiye'nin samimi işbirliği adımını gördüler ve samimiyetle yanıt verdiler. Altyapı yatırımlarına yönelik 1 trilyon dolara kadar çıkabilecek bir programları var ve Türk müteahhitleri davet ediyorlar" şeklinde konuştu.

Gazeteniz , Mühendislik Ürünleri İhracat Promosyon Ajansı‘nın (EEPC) davetiyle Hindistan'da, Sanayi ve Ticaret Bakanı Jyotiraditya M. Scindia, Bakanlık yetkilileri ve işadamlarıyla görüştü. Hindistan'ın genç Sanayi ve Ticaret Bakanı Sciandia, Türkiye ve Hindistan'ın dahil olduğu gelişmekte olan ülkelerin geleceğin ticaret partnerleri olması gerektiğini belirterek, Türk yatırımcılara tamamen açık olduklarını söyledi.

Türkiye'nin Hindistan için Bağımsız Devletler Topluluğu, Doğu Avrupa, Orta Asya, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerine açılan kapı olduğunu ifade eden Sciandia, buna karşılık Hindistan'ın da kendi güçlü iç pazarı yanında yakın çevredeki bütün Asya ülkeleri ile serbest ticaret anlaşmaları da bulunan konumu nedeniyle Türkiye'nin bölge için kapı niteliği taşıdığına dikkat çekti.

Hindistan'da büyük fırsat var

Birleşmiş Milletler'de atandığı yeni görevine gitmeye hazırlanan Türkiye Büyükelçisi Levent Bilman ise Türk işadamlarına "Buranın bir kıta  olduğu unutulmamalı. Büyük fırsatlar var. Her şeyden önce her yıl yüzde 10 artan, 300 milyonluk, neredeyse ABD nüfusu kadar tüketime hazır orta sınıf bulunuyor" dedi. Bilman, Türkiye'nin Hindistan'a net biçimde işbirliğine hazır olduğu yönünde samimi bir mesaj verdiğini belirterek, "Bu mesajın da alındığını, samimi biçimde karşılık verildiğini görüyoruz. Serbest ticaret anlaşması için görüşmeler başladı. Ekonomik ilişkiler açısından altyapı büyük oranda hazır, roketlemenin eşiğindeyiz" diye konuştu.

Büyükelçi Bilman, 2010 yılı 11 aylık verilerine göre Türkiye'nin ihracatının 517.6 milyon dolar, Hindistan'ın Türkiye'ye ihracatının ise 3 milyar 77 milyon dolar olduğunu, dengelemeye ihtiyaç bulunduğunu belirtti. Hindistan'ın 500 milyar dolarlık kısmı ilan edilmiş, gelecek on yıl içinde de 1 trilyon dolara kadar çıkabilecek altyapı yatırımlarına hazırlandığını belirten Bilman, Hindistan hükümetinin Türk müteahhitlerine yönelik bir tanıtım planı hazırladığını söyledi. Bilman, "Türk müteahhitleri davet ediyorlar. Bu bile imkânların genişliğinin göstergesi" şeklinde konuştu.

Hintli işadamları işbirliği için hazır

Hindistan'ın en büyük sanayi merkezi Pune, aynı zamanda en büyük eğitim merkezi. Türkiye'de öncülüğünü TOBB ETÜ'nün yaptığı yeni uygulanmaya başlayan ve üniversitesanayi eğitim işbirliği anlamına gelen ortak eğitime (Co-op Education) yönelik bir merkez de bulunuyor.

Pune'de, yerleşik otomotiv ve diğer makineler için boru üreten Innoventive şirketinin CEO'su Parag Mulye, diğer ülkelerdeki benzerlerinden en önemli farklarının sürekli ve aynı kalitede ürün verme yanında, ürünlerinin lisans haklarının da kendilerinde bulunmaları olduğunu belirtiyor. Merkezde, dış yatırım için Türkiye öncelikli ancak Doğu Avrupa ya da Kuzey Afrika ülkelerini de gözlemliyorlar.

Endüstriyel kesici ve delici aletler ile el aletlerinin tutucu ekipmanlarını üreten ve halen Türkiye'ye ihracat da yapan KTA'nın sahibi Vipul Chopda ise "Bir ziyarette büyük işbirliği olmayacağını biliyoruz ama güçlü bir adım atma isteğimiz var. Bizim için diğer pazarlara da sıçrayabileceğimiz iyi bir pazar" görüşünde.

Türkiye'nin küresel krizin ardından yaşadığı özgüvenin belki de daha güçlüsü Hindistan tarafında da yaşanıyor. EEPC Genel Müdürü Shri Maitra, "Basit bir örnekle Türkiye'nin güçlü tekstil sektörünün Hindistan'da yapabileceği çok iş var. Mühendislik ürünleri açısından ilk bakışta rakip görünüyoruz ama işbirliği içinde üçüncü ülkelerde çok güçlü adımlar atılabilir" görüşünde. EEPC Başkanı Aman Chadha ise "Şimdi bizim zamanımız. Gelişmekte olan ülkelerin, gelecekte dünyanın büyüme gücü olacağı ortada" inancını dile getiriyor.

India Show İstanbul

Hindistan'ın ana sanayi gücünü oluşturan makine ile makine aksam ve parçaları, sanayi ürünleri şirketlerinden 151'i 3-6 Şubat günleri arasında İstanbul'da yapılacak WIN fuarında INDIA SHOW özel bölümünde yer alacak.

India Show'un mevcut işbirliklerini daha da ileri götürmek yolunda küçük ama önemli bir adım olarak niteleyen Hindistan Sanayi ve Ticaret Bakanı Jyotiraditya M. Scindiaülke kapasitesinin gözlenmesi açısından önemli bir fırsat sunulacağını söyledi. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Rahul Khullar, India Show'un bir başlangıç niteliği taşıdığını, her iki ülkenin, avantajlı yönleriyle karşılıklı yatırımlara odaklanabileceğini belirtti.