Hisar Camisi'ne Koç'tan Gizli Ziyaret

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, Rumelihisarı'na giderek tartışma konusu olan Boğazkesen Camisi'nin kalıntılarını inceledi.

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, dün sabah erken saatlerde Turizm Müdürlüğü görevlileri ile birlikte Rumelihisarı'na gitti. Çarşamba günleri ziyarete kapalı olan Rumelihisarı'nın kapıları, sabah saat 08.30'da Bakan için açıldı. Bakan, Gelirler Müdürü ve diğer görevlilerin yanı sıra Müze Müdürü Ayhan Salman eşliğinde, Fatih Sultan Mehmet'in yaptığı Boğazkesen Camisi'nin kalıntıları üzerinde bulunduğu için tartışma yaratan konser platformunu inceledi. Koç, daha sonra Hisar'dan ayrılarak Ayasofya Müzesi'ne, buradan da İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne geçti.

Sabah duyurmuştu
Rumelihisarı'nda 20'nci yüzyılın başlarında yıkılan Boğazkesen Camisi'nin yeniden inşa projesi ihale aşamasında. Sabah'ın duyurduğu 1451- 1452 tarihleri arasında Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan caminin restorasyonu projesi, ocak ayından beri Büyükşehir Belediyesi'nin 'ihale aşamasında bulunan projeleri' arasında.

Belediyenin internet sitesinde camiyle ilgili şu ifade yer alıyor: "1451-1452 tarihlerinde inşa edilen Rumelihisarı'nın avlusunun ortasında, Fatih Sultan Mehmet tarafından vakfedilen caminin, bugün yalnız minare gövdesi duruyor. Kitabesiz 2 çeşmeden başka, caminin altında büyük bir sarnıç su ihtiyacını sağlamaktaydı. 23 Ocak 2006 tarihinde işe başlanmıştır."

17'nci yüzyıldan sonra buraya kurulan Osmanlı mahallesi sakinleri tarafından kullanılan cami, daha sonra kullanılamaz hale gelmiş, 1953 yılında da Hisar restore edilirken mahalleyle birlikte cami kalıntıları da yıkılmıştı.