"Hisar'da Konser de Verilir, Mescit de Olur"




İstanbul Rumelihisarı'nda yapılması düşünülen mescit konusunda Sabah'ın sorularını yanıtlayan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş "İstanbul'da yeni konser alanları için Kültür ve Turizm Bakanımızla yer bakacağız. Hisarda tarihi bir gerçek var. Ben tarihin yaşatılmasından yanayım. Hisarın içinde hem mescit yeniden yapılır hem de konserler" dedi.

'Tüm Hisarlarda tapınak var'
1452 yılında hisarın içinde yaptırılan mescidin restorasyon projelerinin devam ettiğini belirten başkan Topbaş "Orada bir konser alanı var ama bir de tarihi gerçek var. Bu alanda tarihi bir mescit var. Yapının yerine koyulabilmesi lazım. Bilim dünyasının, mimar meslektaşlarımın ve sanat tarihçilerin bu gerçeği açıkça söylemesi lazım. Bütün hisarlarımızda veKadir Topbaş kalelerimizde tapınaklar vardır. Yenikapı metro istasyonu inşaatında bile bir şapel çıktı" dedi.

Topbaş konserler konusunda ise şöyle dedi: "5 bin kişiyi alacak üstü kapalı konser alanları yapmak istiyoruz. İki yakaya da 2-3 tane yapılacak. Hisarın içinde bir noktada konser yapılır, bir başka noktasında ise mescit yeniden yaşatılır. Ben tarihin yaşamasından yanayım. Yakın tarihte bile bu mescidin fotoğrafları, çizimleri var. Topkapı Meydanı'nda da vardı. Kültür Bakanımız Atilla Koç ile konser alanlarını gezip tespit edeceğiz. Amfi tiyatro tarzı yerlere önem veriyoruz. Bu yerler halkın bir araya geldiği yerler. Ayrışmış insanlar, sıkıntı ortaya çıkarıyor."