Hitit Kutsal Anıt Havuzunu Dünya İzleyecek



Konya'nın Beyşehir ilçesine bağlı Sadıkhacı Beldesi Belediye Başkanı Şakir Özel, bugüne kadar çok az kişinin bildiği Eflatunpınar Hitit Kutsal Anıtı ve Havuzu'nu ışıklandırıp, kamerayla internet üzerinden dünyaya canlı olarak izlettirmek istediklerini söyledi.

Özel, geçmişi MÖ 1300'lü yıllara dayanan ve dünyada bir benzeri dahi olmayan tarihi Eflatunpınar Hitit Kutsal Anıtı ve Havuzu'nun yeterince tanıtılmadığını söyledi. Anıt ve havuzun önemli turizm mekanlarından biri olmaya aday olduğunu belirten Özel, "Tarihi havuzun içinden kaynayan pınar, kenarında yer alan eşsiz güzellikteki kutsal taş anıt ve boğa figürleri insanı adeta Hititler dönemine götürüyor" dedi.

Turizm açısından çok büyük bir potansiyele sahip olduğuna inandıkları Eflatunpınar Hitit Kutsal Anıtı ve Havuzu'nu tüm dünyanın tanıması amacıyla yeni bir proje düşündüklerini bildiren Özel, şunları kaydetti:

"Burayı gece de güzel bir görünüm sağlayacak şekilde ışıklandırmayı, kamera kurup 24 saat internet ortamında canlı olarak izlettirmeyi planlıyoruz. Açık hava müzesi niteliğindeki bu mekanın değerini maalesef henüz bilmiyoruz.

Öte yandan, Konya Turizm Platformu da bugünlerde Konya'nın 7 Harikası'nı belirlemek için kampanya başlattı. İnternet üzerinden başlatılan oylamada Konya'nın 7 harikası adaylarından biri Eflatunpınar Hitit Kutsal Anıtı ve Havuzu... Bu nedenle tüm hemşehrilerimizden ve bu önemli esere ilgi duyanlardan oy desteği desteği bekliyoruz."

Hitit anıt havuzu

Eflatunpınar Hitit Kutsal Anıtı ve Havuzu'nu ilk kez W.J.Hamilton 1849 yılında gördü. Ardından F.Sarre, J.Garstang ve Prof Dr. Muhibbe Darga tarafından yayınlandı.

Beyşehir Gölü'nün doğu kıyısında bulunan bu anıt bir su kaynağı kenarında dikdörtgen taşlar üzerine kabartmalar halinde, Hitit sanatında kaya yüzeylerine işlenen ilk örneklerden birini oluşturuyor.

Konya Müze Müdürlüğü 1996 yılında bu anıt çevresinde kazı çalışmaları yaptı. Bu çalışmalar sonunda anıtın 3.34x3 metre ölçüsünde dikdörtgen planlı bir havuzun bir bölümünü oluşturduğunu ortaya koydu.

Müzenin 1998 yılında yapmış olduğu çalışmalarda da anıtın alt kısmında 5 adet daha kabartması olduğu tespit edildi.

Anıt çevresinde yer alan 3 bin yıllık 25 ton ağırlığındaki boğa protomu ise 2002 yılında yapılan çalışmalarla ayağa kaldırıldı.

Dünyada bir benzeri olmadığı belirtilen, doğal sit alanı olarak koruma altında alınan tarihi anıt ve çevresinde yıllar önce başlayan arkeolojik çalışmalar ise ödenek yetersizliği nedeniyle devam ettirilemiyor.