Hitit Prenseslerine Özel Fanus



Alacahöyük'te Hititlere ait prens ve prenses mezarlarının yerine orijinal ölçülerinde, üzeri cam fanusla kaplı mezarlar yapılacak. Mezarlara, yapay iskeletlerle mezardan çıkan Hitit güneş kursları, altın ve gümüş eşyaların kopyası konulacak.

Alacahöyük Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Aykut Çınaroğlu, Hititlerden kalma 13 prens ve prenses mezarı bulunduğunu, mezarlardan Hitit güneş kursları dahil zengin hazinelerin çıkarıldığını anımsattı. Ancak, içindeki eserler Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde sergilendiği için mezarların bomboş durduğunu belirten Çınaroğlu, hazinenin ihtişamının görülmesi için dünyada bir ilk olacak çalışma başlattıklarını söyledi.

Çınaroğlu'nun verdiği bilgiye göre 13 mezardan altısı buradan kaldırılıp, orijinal ölçülerinde, aynı konumda yeni bir mezar yapılacak ve bunların üzeri özel bir cam fanusla, bombeli camla kapatılacak. İçlerine yapay iskeletlerle Hitit güneş kursları ile altın ve gümüş eşyaların birer kopyası konulacak. Ayrıca ziyaretçilere 4 bin 500 sene önce bir Anadolu prensinin, prensesinin nasıl gömüldüğünü gösterecek videolar hazırlanacak.