Hitit Tarım Anıtına Özel Sektör Sahip Çıktı

Konya'nın Ereğli İlçesi'nde Hititler döneminden kalma dünyanın en eski tarım anıtı olarak nitelendirilen İvriz Kaya Kabartması'nın kurtarılması çalışmalarına talip olan Bursa'da kurulu Alara Tarım Ürünleri A.Ş, Kültür Bakanlığı'ndan yanıt bekliyor.

Hititler tarafından kurulan ve merkezi ilçenin 4 kilometre güneyindeki Aydınkent (İvriz) Köyü'nde bulunan Tuvana Krallığı döneminden kalma İvriz Kaya Anıtı'nda doğal tahribat nedeniyle derin çatlaklar oluştu.

Sonbahar'da Kapadokya'da düzenlenen tarım sempozyumunda, yıllardır dünyanın dörtbir yanından gelen turistleri tüm görkemiyle binlerce yıl öncesine kadar götüren bu anıttaki tahribatın kamulaştırma sorunu yüzünden durdurulamadığını öğrenen Alara yöneticileri, anıtı kurtarma çalışmalarına talip oldular.

Selçuk Üniversitesi öğretim üyeleri, bu talebi Kültür Bakanlığı'nagötürdüklerini, ancak araya seçimin de girmesi nedeniyle şu ana kadar bir yanıt alamadıklarını belirttiler.

TARIMCI TARIM ANITINA SAHİP ÇIKTI

Şirketin Genel Müdür Yardımcısı Arif Güney, tarımın simgesi olan bu anıtı kurtarmak için her türlü parasal desteğe hazır olduklarını ifade ederek, şunları söyledi:

''Bizler tarımcıyız ve gerek ülkemiz gerekse dünya mirası için çokönemli olan bu anıtı tahribattan kurtarmak için elimizden gelen her türlü çabayı göstermeliyiz. Biz buna talibiz. Tarım anıtının restorasyonu için Kültür Bakanlığı'ndan proje hazırlamasını bekliyoruz. Özel sektörün bir temsilcisi olarak bu anıttaki tahribatınönlenmesi, şirketimizin de bu çalışmada payının olması bizi mutlu edecektir.''

2700 YILLIK TARİH

Kaya zemin üzerine kabartma tekniği kullanılarak yapılmış anıtta dönemin yarı tanrı kralı Warpalawas'a, krallığın Baş Tanrısı Tarhundas tarafından üzüm salkımı ve buğday başağı verilişi tasvir ediliyor. Anıt, Tuvanalılar'ın bereket ve barış tanrısı olan Tarhundas'ın Warpalawas'a sunduğu üzüm ve buğday da bereketi simgeliyor.

Kral Warpalavas tarafından M.Ö 727-742 yılları arasında yaptırılan 4 metre 20 santim yüksekliğe ve 2 metre 40 santim genişliğe sahip anıtın yakın çevresi 1. derece SİT alanı ilan edilmesine karşın anıtıntabanına akan gölet suları izole edilemediği için bu sular anıtta çatlaklara neden oluyor.

Dünyada bir eşi daha bulunmayan bu görkemli tarihi kabartmada doğal tahribat nedeniyle derin çatlaklar oluşmaya başlaması üzerine Ereğli Müze Müdürlüğü'nün uyardığı Konya Kültür Müdürlüğü, önlem almakiçin harekete geçmiş, ancak mülkiyeti TEAŞ'a ait olan arazi kamulaştırılamadığı için çalışma başlatılamamıştı.