Hızla Kuruyan O Göl için Harekete Geçtiler



İran Bakanlar Kurulu'nun, Urumiye Gölü'nü kurtarmak için gereken yaklaşık 273 milyar dolar krediyi onayladığı bildirildi.

İran resmi haber ajansı İRNA'nın haberine göre, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu'nda onaylanan kredilerle yüzde 90'ı kuruyan gölü kurtarmak için oluşturulan Urumiye Gölü'nü Kurtarma Komisyonu'nun geliştirdiği projeler faaliyete geçirilecek. Söz konusu faaliyetler arasında sulama kanallarının modernleştirilmesi, gölü besleyecek yeni su kanalları açılması gibi uygulamalar yer alıyor.

Urumiye Gölü, İran'ın kuzeybatısında Batı Azerbaycan eyaleti ile Doğu Azerbaycan eyaleti arasında bulunuyor. Adını Azeri Türkleri ve Kürtlerin yaşadığı Urumiye şehrinden alıyor. Dünyanın en büyük ikinci tuz gölü olarak bilinen Urumiye, 5 bin 200 kilometrekare yüzölçümüne sahip. Türkiye sınırına da yakın olan Urumiye, Van Gölü'ne 147 kilometre uzaklıkta bulunuyor. En derin noktası yaklaşık 16 metre olan gölün yüzde 90'ı kurudu.

İran'da yaşanan kuraklık ülkedeki su kaynaklarının kurumasına ve büyük şehirlerde su sıkıntısına da yol açıyor. Ruhani yönetimi, ülkedeki su sorununu "ulusal güvenliğin önceliklerinden" sayıyor.