Hızlı Kentleşme Göçle Birlikte Plansız Şehirleri Ortaya Çıkardı

İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Bahadır Acuner, son 25 yılda ivme kazanan kentleşme olgusunun göç hareketlerinin de etkisiyle planlı gibi görünen ancak plansız kentlerin oluşmasına neden olduğunu söyledi.

Acuner, yaptığı açıklamada özellikle büyük kentlerde kaçak yapılaşmanın ruhsatlı yapılaşmayı aştığını belirterek, 1950’li yıllarda başlayan hızlı göçün son 20–25 yılda kentleşme olgusuyla birleşince plansız kentleri ortaya çıkardığını ifade etti. Acuner, “Önceleri kontrol edilemeyen ve göz yumulan bu oluşum imar aflarıyla ciddi bir denetimden geçirilmeden, yasal statüye kavuşmuştur. İmar planları delinerek kaçak yapılaşma alanları sosyal donatımdan uzak, açık ve yeşil alan sistemlerinden yoksun, çok yoğun yerleşmeler olarak planlanır hale gelmiştir. Bugün mevcut durumdan hemen herkes şikayetçidir. Merkezi ve yerel yönetimler bu sorunlara çözüm bulma arayışı içindedir. Kaçak yapılaşmalara karşı ülke genelinde bir tavır sergilenmektedir.” dedi.

Kaçak yapıların yıkılmasının çarpık kentleşmeyi sona erdirmeyeceğine değinen Acuner, kaçak yapı yapanların ve izin verenlerin cezalandırılmasının planlı ve çağdaş kentleşme ile konut ihtiyacı olanların sağlıklı bina ve çevrede barınma ihtiyacını çözmeyeceğini ifade etti. Acuner, konut ihtiyacı olan vatandaşların uygun koşullarda ve ekonomik yollarla barınma ihtiyaçlarını karşılamaları için politikalar oluşturulması gerektiğini de sözlerine ekledi.