Hızlı Tren Ankara Garı’nda Deneme Seferini Bekliyor



Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürlüğü tarafından İspanya’dan satın alınan hızlı tren dün sabah saatlerinde Ankara Garı’na girdi. Ankara Garı’nda bulanan trene yolcuların ve demiryolları çalışanlarının yoğun ilgisi oldu.

Treni yakından inceleyen vatandaşlar, cep telefonlarıyla trenin fotoğraflarını çektiler. TCDD yetkilileri, trenin deneme seferlerine başlayana kadar demiryollarının Behiçbey’de bulunan tesislerde tutulacağını kaydettiler.

İki mevkili seyahat
Trende iki mevkii bulunacak. Business Class’da 55 koltuk yer alacak. Bu bölümde koltuk arkalarında LCD ekranlar ve dizüstü bilgisayarlar için güç kaynağı, kapalı devre TV sistemi de yer alıyor. Trende ayrıca bedensel engelliler için özel koltuk ve tuvaletler de mevcut. Hızlı tren seti, yapımı tamamlanan ancak elektrifikasyon ve üstyapı çalışmaları süren Ankara-Eskişehir hattında çalışacak.

1 saatte Eskişehir
Hızlı tren sefere başladığında, Ankara-Eskişehir arasını, 1 saat 10 dakikada alacak. Eskişehir-İstanbul etabının ise kredi sözleşmesine ilişkin sorunlar çözüldükten sonra yapımına başlanacak. 2010 yılında da, özel olarak yapılan çift hatlı hızlı demiryolu üzerinden Ankara-İstanbul arasında yol alacak.

Bilet fiyatları
Dünyada hızlı trenlerde, normal trenlerden yüksek fiyat tarifesi var. Kimi ülkedeki fiyatlar, uçak fiyatlarına yaklaşıyor. TCDD bir süre önce tren yolcuları arasında fiyat araştırması yaptı. Ankete katılan yolcuların yüzde 100’ü, fiyatın 50 YTL ve altında olması halinde hızlı treni tercih edeceklerini söylerken yüzde 13’ü fiyatı ne olursa olsun bu aracı seçeceklerini belirtti. Ankara-Konya hattı 2008’de, Ankara-İstanbul hattı da 2009-2010 yıllarında hizmete alınacak. Hedef, önümüzdeki beş yıl toplam 2 bin 480 kilometre hızlı tren hattı.