Hızlı Tren Nisan Ayı Sonunda Denenecek

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Ankara ile Eskişehir arasında hızlı tren deneme seferlerine nisanda başlayacaklarını söyledi. Yıldırım, "Olumlu sonuç alınması halinde, hattın bu bölümünü 2007 sonuna kadar ticari işletmeye açacağız" dedi.

TCDD'nin 150. yılı nedeniyle Demiryol-İş Sendikası tarafından düzenlenen organizasyona katılarak, Ankara-İstanbul hızlı tren hattının Ankara-Polatlı bölümünde incelemelerde bulunan Yıldırım, demiryollarına 2003 yılında ayrılan 250 trilyon lira kaynağı bu yıl 1 katrilyon 145 trilyon liraya çıkardıklarını anlattı.

Yıldırım, Türkiye'nin 2013 yılına kadar demiryollarında 1500 kilometre, 2023'e kadar ise ilave 2 bin 500 kilometre hızlı tren hattının yapımıyla 5 bin kilometre hızlı tren yoluna ulaşmayı hedeflediğini sözlerine ekledi.

20 milyar avro gerekli
Bu hedefe ulaşmak için en az 20 milyar avro gerekeceğini kaydeden Yıldırım, amaca ulaşabilmek için istikrar gerektiğini ifade etti. Demiryollarının 11 bin kilometreyi bulan hattının büyük bölümünün tek hattan oluştuğunu söyleyen Yıldırım, bazı bölümlerinin elektrik ve sinyalizasyonunun bulunduğunu ifade etti ve hızlı tren işletmeciliğine geçişin hazırlıklarının yapıldığını kaydetti.

Hızlı tren projesinin yarısını oluşturan Ankara-Eskişehir bölümünde çalışmaların tamamlanmak üzere olduğu müjdesini veren Yıldırım, "Bu bölümde en geç nisan ayı sonunda deneme seferlerine başlamayı hedefliyoruz. Herşey yolunda giderse, bir aksilik olmazsa başlayacak. Olumlu sonuç alınması halinde de hattın bu bölümünü 2007 sonunda işletmeye açmayı hedefliyoruz" diye konuştu.