Hızlı Trene Kaynak Arayan TCDD'nin 3 Bin Gayrimenkulü İçin Firmalar Kapıya Dayandı



Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'nın (TCDD) hızlı tren projesini finanse etmek için satışa çıkaracağı gayrimenkulleri için turizm, perakende ve inşaat firmaları sıraya girdi. Kurumun geçen hafta sahip olduğu yaklaşık 3 bin adet gayrimenkulü müzayede yolu ile satması için anlaştığı Turyap'ın kapısını yeni yatırımlar için büyük arazi arayışında olan firmalar çalmaya başladı. Turyap Müzayede Koordinatörü Rauf Bozok, "Satışa çıkacak gayrimenkullerin listesi henüz açıklanmadı. Ama TCDD'nin elinde çok değerli ve büyük araziler var. Bu gayrimenkuller için firmalar şimdiden isim yazdırmaya başladı" açıklamasını yaptı.

TCDD taşınmazlarının satışı için geçen mart ayında açılan ve Eskidji'nin kazandığı ihale iptal edilmişti. İkinci kez çıkılan "taşınmaz satışlarına aracılık ihalesi"ni ise Turyap kazanmıştı.

Bu yılın müzayedesi olacak
TCDD'nin 58 ilde ihtiyaç fazlası 3 bin gayrimenkulü bulunuyor. Gayrimenkullerin toplam büyüklüğü ise 50 milyon metrekarenin üzerinde. Satılacak olan gayrimenkuller arasında; İstanbul Bostancı’da 1793 metrekare arsa, İstanbul Altunizade’de üç adet dubleks daire, İstanbul Bakırköy Yenimahalle’de 6784 metrekare ve 27 bin 835 metrekare iki adet arsa, İstanbul Büyükçekmece Hoşdere’de toplam 21 bin 82 metrekare üç adet arsa, İzmir Alsancak 1. Kordon’da 4848 metrekare otel alanı da bulunuyor.

Devlet Demiryolları'nın elindeki arazilerin büyük bir kısmının şehir merkezlerinde olması özellikle büyük firmaların ilgisini çekiyor. "Devlet Demiryolları'nın ihalesi herhangi bir ihale değil. Bu, yılın en ses getiren ihalesi olacak" diyen Bozok, şöyle devam etti: "Buradan gelecek paranın transfer edileceği yer belli: Hızlı tren projesi. Bu kaynak olmazsa açıkçası devletin TCDD'ye ayıracak parası yok. TCDD'de bu satış ile kendi aktiflerinden kaynak yaratmayı planlıyor. Bu satış başlı başına zorlu bir iş. Hedefimiz alnımızın akıyla bu işin içinden çıkmak. Bunu da başaracağımıza inanıyoruz."

3 hızlı tren projesi çıkar
TCDD'nin ilk etapta hızlı tren projesinin ihtiyacı kadar gayrimenkulü satışa çıkarmayı planladığını belirten Bozok, "Kurum çok büyük ve değerli gayrimenkul stokuna sahip. Benim kişisel fikrime göre TCDD'nin sahip olduğu gayrimenkuller üç hızlı tren projesi daha çıkartır" açıklamasını yaptı.

İşe Türkiye çapında bulunan tüm gayrimenkullerin güncel değerlemesini yaparak başlayacaklarını belirten Bozok, ekspertiz yapılmadan arsaların fiyatları ile ilgili bir rakam telaffuz etmelerinin mümkün olmadığını söyledi. Bozok, "Önce arsaların konumunu orada yapılacak uygun yatırımları düşünerek bir ekspertiz yapılacak" dedi. Bozok, satış çalışmaları için TCDD Genel Müdürlüğü'nde sürekli olarak 4 Turyap çalışanının görev yapacağını da dile getirdi.